Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2021-02-26
Scania lanserar inåtgående dörr för L-serien

Scanias L-serielastbilar används av många åkerier som kör i hårt trafikerad stadsmiljö. Nu introduceras tillvalet Scania City Door, en snabböppnande, inåtgående glasdörr som är väl kompatibel med en arbetssituation som innebär många på- och avstigningar under arbetsdagen.

2021-02-26
Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar

Omställningen från fossila bränslen till el går allt snabbare på personbilssidan. Förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Samtidigt har de icke laddbara bilarna blivit energieffektivare.

2021-02-26
Så påverkar pandemin framtidens transporter – ny rapport

Pandemin har påverkat våra resvanor överlag. Vi reser i genomsnitt mindre, av andra anledningar och på andra sätt än vad vi gjorde för ett år sedan. I en ny rapport pekar Transportstyrelsen ut möjliga riktningar för transportmarknaden efter pandemin.

2021-02-24
Postnord satsar på fler paketboxar

Efter en framgångsrik pilot med drygt 100 paketboxar placerade runtom i Stockholm rullas nu Postnords paketboxar ut på fler platser. I nästa fas ska totalt 500 nya paketboxar placeras i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under de kommande 18 månaderna kommer 2 500 boxar att placeras runt om i Sverige.

2021-02-24
Einride och Electrolux i partnerskap för att elektrifiera transporter

Techtransportföretaget Einride och Electrolux tillkännager ett strategiskt partnerskap för att elektrifiera transporter. Verksamheten drar igång under andra kvartalet i år och ska för Electrolux del innebära en möjlighet att minska både miljöpåverkan och kostnader.

2021-02-19
Liselotte Lööf Miljö vinner renhållningsuppdrag i Stockholm

Liselotte Lööf Miljö AB har vunnit uppdraget för insamling av hushållsavfall i tre områden i Stockholms innerstad – Södermalm, Vasastan och Östermalm. Uppdraget gäller från 1 april 2022, löper i upp till 8 år och är värt omkring 1 miljard kronor. Beställare är Stockholm Vatten och Avfall. 

2021-02-18
Sveriges första laddhybridlastbil levererar över förväntan

LBC Frakt i Värmland AB:s delägare Åkes Fjärr- & Lokaltransport blev först med att köpa in Sveriges första laddhybridlastbil för ett halvår sedan – en tystgående Scaniabil som kan köras på både HVO-diesel och el. Efter flera månader i drift står det klart att eldriften varit mer användbar än förväntat.

2021-02-18
Groupe Renault i nytt samarbete om bränsleceller

Groupe Renault och Plug Power Inc, som utvecklar bränslecellsystem, har ingått ett ”Memorandum of Understanding” som rör bränsleceller för transportbilsmarknaden.

2021-02-18
Regeringen får nya förslag på politiska klimatbeslut

Fossilfritt Sverige lämnade igår över 17 förslag på politiska initiativ och beslut till regeringen. Förslagen ska möjliggöra genomförandet av färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft och många av dem berör vägtransporterna.

2021-02-17
Scania 540 S vinnare i stora tester

I höstas deltog Scania i två jämförande lastbilstester i Tyskland, arrangerade av europeiska branschtidningar. Scanias 540 S vann båda testerna med stor marginal och i konkurrens med ledande konkurrenter.