Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2020-10-01
El-lastbilar i skytteltrafik

Idag rullar den första el-flottan med lastbilar ut i Sverige. 250 ton mjölk flyttas varje dygn av 4 el-lastbilar i Småland och Skåne. 12 specialutbildade chaufför kommer köra i tre skift. Bakom trafiken står Oatly och Einride. Oatly blir därmed ett av världens första företag att elektrifiera och digitalisera sina varutransporter. 

2020-09-30
En tung dag för oss alla, Anders Karlsson är död

Sveriges Åkeriföretags medarbetare, Anders Karlsson, Svensk Åkeritidnings chefredaktör sedan många år finns inte längre. Anders kunskap om branschen var unik - han kunde de flesta företagens ägarstrukturer - vem som var VD och vem som var deras största kunder.

2020-09-30
Minskat bostadsbyggande påverkar åkeriernas lönsamhet

Den årliga nyckeltalsrapporten från Sveriges Åkeriföretag visar att både efterfrågan på vägtransporter och lönsamheten sjönk för genomsnittsåkeriet under 2019. En fördelaktig kostnadsutveckling för bränsle och förare kunde ändå stabilisera vinstmarginalerna i slutet av året.

2020-09-29
Brexit och vägtransporter - 33 organisationer skickar öppet brev till förhandlare

DTL, NLF och Sveriges Åkeriföretag, SÅ har tillsammans med 30 andra vägtransportföreningar, inklusive IRU, skickade ett öppet brev till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier samt till Storbritanniens chefsförhandlare David Frost och premiärminister Boris Johnson.

2020-09-28
Scania lanserar nya V8-motorer

Scania lanserar fyra nya V8-motorer och drivlinor som ger besparingar på upp till sex procent. De nya motorerna finns i effektutförandena 530, 590, 660 och 770 hästkrafter. 

2020-09-25
Hälften av alla tunga lastbilar kan ha eldrift 2030


50 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar 2030 kommer att vara elektriska. Det är målet och prognosen i den färdplan för fossilfri konkurrenskraft som BIL Sweden tagit fram för fordonsbranschen inom ramen för Fossilfritt Sverige. Det skriver Mattias Bergman, vd BIL Sweden, och Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i Dagens Industri idag fredag, den 25 september.

2020-09-25
Fler yrkesförare – hur svårt kan det va?

Hjulia Råberts kommer med nya märkvärdigheter. Denna gång om kompetensförsörjningen till föraryrket.

2020-09-24
DSV startar lastbilstrafik mellan Europa och Kina

DSV kompletterar sina redan etablerade flyg-, sjö- och järnvägstransporter mellan Europa och Kina med alternativet att frakta gods med lastbilstransport via väg.

2020-09-24
Greater Than får stöd för trafiksäkerhetssystem

Greater Than SA som ingår i Greater Than-koncernen har valts ut av EIC Accelerator inom Horizon 2020. Bolaget tilldelas finansiellt stöd för att ytterligare accelerera skalbarheten av Bolagets AI teknologi, som hjälper till att förebygga och undvika trafikolyckor. 

2020-09-24
Suez Sverige kan få ny ägare

Suez tillkännagav på tisdagen, den 22 september, att de har inlett ett exklusivt avtal med Pre Zero, miljöenheten i Schwarz Group, om att sälja Suez återvinningsverksamhet i Sverige för 3,7 miljarder kronor (företagsvärde).