Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2020-10-22
Ny säsong av Svenska Truckers i TV3 - hjältarna som får Sverige att rulla är tillbaka

TV-serien Svenska Truckers är snart tillbaka med en ny säsong. Den populära Workplace Reality-serien vann sensationellt Kristallen 2020 som Bästa Reality och var en av TV3s populäraste program under våren. Den andra säsongen med nya och gamla deltagare presenteras av Sveriges Åkeriföretag med premiär den 9 november. 

2020-10-19
Utrullningen av etanolfordon fortsätter inom innovationskluster Ethadrive

Nu fortsätter utrullningen av etanolfordon som ingår i EthaDrive på de svenska vägarna. I dagarna levererades nya etanollastbilar till Postnord som har en ambitiös målsättning med hållbara transporter.

2020-10-15
Regeringen ökar tempot i elektrifieringsarbetet

Regeringen ökar tempot i elektrifieringen av transportsektorn för att nå klimatmålen och fasa ut fossila bränslen. Det innebär bland annat ett uppdrag om att planera för minskade utsläpp genom elvägar, en analys av laddinfrastruktur längs större vägar och inrättandet av en elektrifieringskommission. Åtgärderna bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. 

2020-10-15
Digital vinterväglagsdata ger ökad säkerhet och framkomlighet

Digital vinterväglagsdata ger nytta för många och har effekt på framkomlighet, miljö och säkerhet. I stället för att speciella bilar åker ut och mäter friktion med en separat utrustning, kommer informationen från vanliga bilar som redan är ute och kör.

2020-10-15
Nu är leveranserna i Malmös innerstad fossilfria

PostNord har under de senaste tio åren arbetat systematiskt med att minska klimatavtrycket inom den svenska verksamheten. Logistiken har effektiviserats och fordonsflottan uppdateras löpande, med övergång till elfordon eller förnybara drivmedel som biogas, RME och HVO100. 

2020-10-14
Färdplan för tunga fordon överlämnad

Fordonsindustrin lämnade nyligen över sin färdplan för fossilfrihet för tunga fordon till regeringen. Fossilfritt Sverige och BIL Sweden presenterade vid ett seminarium under onsdagen färdplanen och statsråden redogjorde för regeringens politik på området.

2020-10-13
Polisen kontrollerar yrkestrafiken

Kör- och vilotider, lastbilarnas skick och vikt samt lastsäkring med mera kommer att vara fokus för landets trafikgrupper under den nationella trafikveckan med inriktning yrkestrafik, som genomförs mellan den 12 och 18 oktober.

2020-10-12
Oscarsgymnasiet i Oskarshamn blev Årets Transportskola 2020

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har som motto att vara möjligheternas skola. Nu får skolan TYAs prestigefyllda utmärkelse Årets Transportskola 2020.

2020-10-08
EU beviljar 1 års fortsatt skattebefrielse för biobränsle

Sverige har ansökt hos EU om förlängd skattebefrielse under 2021 för höginblandat biobränsle vilket nu har beviljats av EU. Syftet är att skattebefrielsen skall öka användningen av biodrivmedel och därigenom minska utsläpp av växthusgaser.

2020-10-08
Ny transportutbildning i Bipsgården

I augusti i år gick startskottet för den nya transportutbildningen på Jämtlands gymnasium i Bispgården. Utbildningen har startats för att svara upp till åkerinäringens behov av arbetskraft. På utbildningen finns idag 16 platser.