Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2020-11-26
Nytt transportavtal klart mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet

I dag den 26 november har Biltrafikens Arbetsgivareförbund (ett förbund inom Transportföretagen) tecknat ett nytt Transportavtal med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet, som omfattar närmare 50 000 anställda, ger löneökningar på 5,4 procent och sträcker sig över en avtalsperiod på 29 månader.

2020-11-25
Scania och Dagab fördjupar samarbetet inom elektrifierade godstransporter

Scania och flera andra aktörer har gått samman för att påbörja storskaliga elektrifierade godstransportsystem i storstadsregionerna i slutet av 2021. Men redan nu inleder Scania tillsammans med Dagab och laddstationsoperatören Engie ett mindre projekt för att distribuera mat med ellastbilar i Stockholmsområdet.

2020-11-25
Stark efterfrågan på ny lag om synkontroll vid körkortsförnyelse

91 procent av Sveriges bilister, totalt ca 6 miljoner, vill ha en lag för synkontroll vid körkortsförnyelse. Det visar färska siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare. Undersökningen, som gjorts sedan 2008, pekar på att omkring 650 000 svenska bilister kör trots att deras syn är så dålig att den inte uppfyller kraven som ställs för att få ta körkort.

2020-11-25
Ny studie om effektivare transporter vid e-handel

E-handeln av dagligvaror fortsätter att öka och det finns förutsättningar för effektivisering av transporterna den sista sträckan till kund. Nu startar en förstudie som ska utveckla logistiklösningar som kan göra dessa transporter mer energieffektiva.

2020-11-23
Yrkesverksamma i transportbranschen trivs trots brister i sociala villkor

Brister i sociala villkor, men också trivsel och yrkesstolthet, är gemensamt för många yrkesverksamma inom transportbranschen. Det visar en rapport från Transportstyrelsen.

2020-11-20
Inget Elmia Lastbil under 2021

Med anledning av covid-19-pandemin och dess påverkan på mäss- och mötesbranschen flyttas nu Elmia Lastbil och VA-mässan till 2022.

2020-11-20
KB Components omstrukturerar sin tillverkning i Europa

KB Components, som bland annat är leverantör av komponenter och system till den tunga fordonsindustrin, planerar att stänga sin tillverkningsenhet i Anderstorp och flytta produktionen till övriga enheter inom koncernen.

2020-11-20
Försörjningskedjorna ändras som ett resultat av pandemin

En färsk rapport visar hur företag har hanterat de exceptionella globala förändringar som drivits av covid-19-pandemin, och hur de planerar för att skapa mer hållbara försörjningskedjor.

2020-11-20
Göteborg inför tuffare krav på bygg- och anläggningsplatser

För ett år sedan startade arbetet med att ta fram upphandlingskrav för att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser. Nu finns rekommendationerna på plats. 
 Både leverantörer och beställare upplever nu att de vågar ta steget och ställa krav på utsläppsfria entreprenader, säger Anastazia Kronberg på Business Region Göteborg.

2020-11-19
Landets yrkesförare kan tvingas köra olagligt – Branschen kräver lösning för YKB

Den ökade smittspridningen och de hårdare direktiven från regeringen på max åtta personer vid en och samma sammankomst gör att Sveriges Åkeriföretag tagit beslutet att ställa in alla YKB-kurser med omedelbar verkan. Ett beslut som påverkar tusentals förare vars YKB löper ut.