Widens Åkeri vinnare av Stora Åkeripriset

Publicerad 2024-06-04 / 11:51 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

En tidig satsning på förnybart, tillväxt, förbättrade marginaler och glädje i arbetet. Det var några av anledningarna till att Widéns Åkeri i Kalmar fick ta emot Stora Åkeripriset för 2024. Berglund Transport och Fahlgrens Åkeri var de två andra finalisterna. Ett stort grattis till alla tre företag som verkligen är förebilder och inspiratörer. 

Stora Åkeripriset är åkerinäringens årliga pris som går till ett medlemsföretag i Sveriges Åkeriföretag som utmärkt sig positivt inom områdena socialt ansvarstagande, trafiksäkerhet, miljö- och klimatmässig hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

 

Vinnarna - Widéns Åkeri

Motivering:
Genom nyfikenhet, kreativitet och en tidig satsning på förnybara drivmedel har årets vinnare av Stora Åkeripriset etablerat sig som ett konkurrenskraftigt val för transportköpare som söker flexibla, effektiva och hållbara transportlösningar i sin region.

Företaget lämnar inget åt slumpen. Det är rent och snyggt, ordning och reda och fordonen är utrustade med bland annat alkolås, analys av körbeteende och temperaturövervakning. Noggrannheten har de senaste åren gått hand i hand med förbättrade marginaler och en företagskultur där glädjen är ständigt närvarande.

Finalist - Berglund Transport 

Motivering: 

Företaget har sedan starten 1991 vuxit till en koncern med sex bolag på fem orter och en bredd i verksamheten som bland annat innefattar däckverkstad och fullserviceverkstäder för både lastbilar och personbilar.

Det senaste året har koncernen växlat upp arbetet inom hållbarhet och investerat i eldrift med målet att vara fossilfria 2030. För att ge bolagens chefer verktyg att leda aktivt och stötta personalen har Berglund Transport dessutom tagit fram en egen ledarstruktur. Ett aktivt arbete har lett till att hälften av platscheferna idag är kvinnor.

Med en nästan obruten tillväxt det senaste decenniet och stabil lönsamhet är Berglund Transport en värdig finalist i Stora Åkeripriset 2024.

Finalist - Fahlgrens Åkeri

Motivering:

Med den norrländska skogen som utgångspunkt har familjeföretaget Fahlgrens Åkeri de senaste åren lagt i en extra växel och framgångsrikt utökat sin verksamhet genom uppköp, fler bilar och bredare uppdrag.

När förutsättningarna för elektrifiering eller gasdrift saknats har bolaget ändå hållit sig i framkant. En modern fordonsflotta, teknik för minskad bränsleåtgång och högre trafiksäkerhet samt en ny stor verkstad är några exempel, liksom personalpolicyn där medarbetarna ges frihet under ansvar.

Arbetet har resulterat i en stark marknadsposition och nu en välförtjänt plats som finalist i Stora Åkeripriset 2024.