Grönt ljus för utbyggnad av containerterminal i Gävle

Publicerad mån, 09/03/2018 - 23:12

Ett kontrakt för utbyggnad av Gävle hamns containerterminal har nu undertecknats.
 

Signeringen av kontraktet för fördubblingen av ostkustens största containerterminal skedde den 3 september mellan Gävle Hamn och CYES Maritime works. Målet är att utbyggnaden av containerterminalen ska stå klar i slutet av 2019.

Gävle hamn har haft en positiv utveckling av containertransporter i över 10 år, med en all-time-high 2017. För att möta den ökade efterfrågan så investerar Gävle Hamn tillsammans med terminaloperatören Yilport för att fördubbla kapaciteten på containerterminalen till 600 000 TEU (1 TEU motsvarar en 20-fot-container).

Den ökade efterfrågan på containervolymer har dessutom resulterat i att Yilport nyligen frångått ursprungsplanen för den utökade containerterminalen med wide-span-kranar, till förmån för STS-kranar. STS-kranarna är snabbare med cirka 30 lyft per kran per timme, i jämförelse med 20 lyft per timme, samt att de kan hantera bredare fartyg än wide-spread-kranarna. 

- Vi har över tid noterat mycket stora volymökningar i Gävle, och besluten om ännu effektivare kranar kommer att kraftigt stärka Gävle Containerterminals konkurrenskraft, säger Yilport Nordics försäljningschef Håkan Bergström.

Kranbytet ställer högre krav och ytterligare förstärkning av kajbygget. CYES Maritime works har en gedigen erfarenhet av den här typen av hamnentreprenader. Företaget är specialister inom hamnarbeten och utför just nu fler sådana uppdrag i Sverige, bland annat i Trelleborgs Hamn. 

- Vi ser fram emot att få använda vår expertis och erfarenhet i samband med det här projektet, säger Antonio Daban, vd i CYES Sverige. Ett spännande och roligt uppdrag som kommer resultera i en mycket välplanerad och effektiv containerterminal enligt plan och ritning.

Området ska stängslas av inom några veckor och företaget etablera kontor och få personal på plats. Planen är att första spadtaget ska ske i november. 

- Med detta så växer Gävle som hamnstad och Gävle hamn som mål för handel genom import och export ytterligare på den internationella kartan, säger Fredrik Svanbom, vd i Gävle Hamn.

Text: Arne Andersson