Ny teknik förutspår vägförhållanden åt självkörande fordon

Publicerad tors, 08/09/2018 - 10:16

Vägar fyllda med automatiserade fordon blir en allt mer realistisk framtid. Men, för att självkörande bilar säkert ska ta sig fram på egen hand krävs det att de ständigt håller sig uppdaterade om världen kring dem. Med hjälp av teknik från Bosch kan automatiserade fordon att i god tid förbereda sig för förändrade väg- och väderförhållanden.

Mänskliga förare besitter fortfarande en del fördelar jämtemot automatiserade fordon. Att kunna se och fysiskt känna av förändrade förhållanden på vägarna och hur bilen reagerar på dem gör att vi på ett ögonblick kan anpassa körningen. Egenskaper som automatiserade fordon ännu inte helt besitter. Bosch nya molnbaserade assistanssystem löser det problemet. Systemet övervakar vädret på vägarna och uppdaterar i god tid självkörande bilar om risk för till exempel halka på grund av is eller vattenplaning på grund av regn.

– Våta vägar, snö, is – med våra förutseende vägförhållandetjänster, uppmärksammar vi om risker innan kritiska situationer kan utvecklas, säger Dr Dirk Hohesel, styrelseledamot i Bosch. Vi hjälper oss här med de väderuppgifter som tillhandahålls av vår partner Foreca. Det innebär att ett automatiserat fordon kommer att veta exakt var det kan köras autonomt, och hur.

Systemet samlar in realtidsdata från uppkopplade fordon på vägarna samt från den finska vädertjänsten Foreca för att ha så pass uppdaterade och exakt data som möjligt. Tjänsten planeras att lanseras 2020.

Text: Arne Andersson