Trafikverket utvärderar vinterväghållning

Publicerad tis, 05/15/2018 - 12:30

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att utvärdera snöröjningen på de statliga vägarna och järnvägarna under den gångna vintern. En handlingsplan med konkreta förbättringsåtgärder ska också tas fram.
 

- Det är viktigt att vi har ett fungerande och pålitligt transportsystem i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Den hårda vintern har satt snöröjningen på prov och nu vill regeringen säkerställa att den fungerar bättre framöver.

Trafikverkets utvärdering ska innehålla en analys av vad som fungerat bra och vilka brister som identifierats. Därefter ska en handlingsplan tas fram med förslag på hur identifierade brister kan åtgärdas och hur verksamheten kan effektiviseras i hela landet.

Trafikverket har regeringens uppdrag att ansvara för snöröjningen och har tagit fram krav för vad som ska gälla för de statliga vägarna och järnvägarna. Kraven ser olika ut och varierar med olika typer av vägar och järnvägar och mängden trafik, men gäller på samma sätt i alla delar av landet. För att genomföra snöröjningen anlitar Trafikverket entreprenörer.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 juni 2018 till Näringsdepartementet.

Text: Arne Andersson