Lyckade branschdagar för blivande yrkesförare

Publicerad tis, 04/17/2018 - 08:28

Runt tvåhundra personer som alla var intresserade av yrket som yrkesförare besökte branschdagarna 12 och 13 april som gymnasie- och vuxenskolan Yrkesplugget tillsammans med TYA (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd) och Arbetsförmedlingen arrangerade i skolans lokaler i Bromma.
 

Första dagen var högstadie- och blivande vuxenlever inbjudna att träffa lärare och elever från Yrkesplugget samt representanter från Arbetsförmedlingen, Scania och TYA. De besökande fick köra lastbilssimulator, sitta bakom ratten på splitterny Scania dragbil samt blev informerade om de utbildningar till yrkesförare som Yrkesplugget erbjuder.

Dagen efter anordnades en renodlad rekryteringsdag. Yrkesplugget hade dagen till ära bjudit in några företag där Yrkesplugget har elever som praktiserar, och som jagar yrkesförare. Företagen som hade representanter på plats var DB Schenker, Hägerstens Åkeri, Carrier, Mathem, Polfärsk, Widrikssons och Kyl och Frysexpressen. Målgruppen för dagen var dels avgångselever men även de som har både ett och två år kvar på sin utbildning. Inbjudna var också arbetssökande utifrån med behörighet för lastbil och släp. 

Arbetsförmedlingen som deltog med representanter båda dagarna informerade om sina utbildningar till yrkesförare. TYA:s representant berättade om regelverk, rättigheter och skyldigheter.

- Detta var ett test där vi lärde oss vad som var bra och vad vi skall ändra på till nästa gång, säger Börje Lundén, marknadschef i Yrkesplugget. Men helt klart så skall vi fortsätta med aktiviteter som denna. Vi gjorde även ett försök att bjuda in studie- och yrkesvägledare, och de som kom, trots hög arbetsbelastning uppskattade aktiviteten mycket. Likaså gjorde högstadieeleverna samt de som sökte vuxenutbildning. Även företagen var nöjda med utfallet vad gällde rekryteringsdagen samt med de möten de hade med eleverna som är under utbildning till yrkesförare.

Text: Arne Andersson