Elväg för lastbilar invigd

Publicerad tors, 04/12/2018 - 22:07

Svensk Åkeritidning var närvarande när e-road Arlanda, en svensk innovation och den första i sitt slag i världen där både gods- och personfordon kan laddas medan de kör, invigdes på onsdagen, den 11 april.
 

Lösning som både är hållbar och kostnadseffektiv möjliggör elektrifiering av befintliga allmänna vägar och en framtid med fossilfria vägtransporter.

-  En av vår tids stora frågor är hur vi kan skapa fossilfria vägtransporter, säger Hans Säll, ordförande i konsortiet e-road Arlanda och affärsutvecklingschef inom NCC. Nu har vi en lösning som möjliggör detta, vilket är fantastiskt. Sverige ligger i absolut framkant med den här tekniken som vi nu hoppas att vi kan ta vidare till fler delar av landet och världen.

Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, invigde vägen under högtidliga former.

- Det är viktigt att bryta ny mark för klimatsmarta vägtransporter, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Därför stöttar Trafikverket innovativa utvecklingsprojekt som bidrar till långsiktiga hållbara lösningar.

Det är på den allmänna vägen 893, mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde utanför Stockholm, som det har lagts en cirka två kilometer lång elskena. Elvägen fungerar genom att energi överförs till fordonet från skenan i vägen via en rörlig arm. Armen känner av var skenan i vägen ligger och så länge fordonet befinner sig över skenan är kontakten i nerfällt läge. Elvägen kommer att trafikeras av en helt eldriven lastbil som är utvecklad inom projektet.