Älskade stad utökar

Publicerad tors, 04/12/2018 - 22:05

Det hållbara samlastningsprojektet Älskade stad rullar nu in i Gamla Stan i Stockholm.
 

Med devisen  ”Tillsammans för en tystare och renare stad” lanserades Älskade stad våren 2017. Ett branschöverskridande samarbete initierat av Bring, Ragn-Sells, Stockholm stad och Vasakronan. Sedan dess har Älskade stads elfordon levererat gods och hämtat avfall i centrala Stockholm och därigenom minskat trafiken. Redan initialt planerade man för att skala upp konceptet och sedan februari har Älskade stad expanderat – till Gamla stan.   
       
- Precis som tidigare så kommer Bring med godset till fastigheten Klara Zenit där vi lastar om och kör ut i Gamla stan, säger Erik Wastesson, chef för servicetjänster i Ragn-Sells. Det är det område i Stockholm som är den största utmaningen vad gäller framkomlighet. Om man jämför med city så är det betydligt svårare och miljön kräver stor försiktighet eftersom det är mycket folk som rör sig i området. Dessutom är det många trånga kullerstensgränder.

Gamla stan har också ett begränsat leveransfönster eftersom motorfordon är förbjudna mellan 11 på förmiddagen och 06 på morgonen. I nuläget används en paketbil som enbart drivs på el, i väntan på ett specialbyggt fordon som konstruerats enkom för Gamla stan. Fordonet är långsamtgående liksom det fordonet som rullar i City.

- Det är verkligen anpassat för Gamla stan och är kortare, smalare, lägre och långsamtgående, säger Erik Wastesson. Självklart är det också koldioxidfritt och drivs på el. Det kommer börja rulla till sommaren.

Samtidigt som Älskade stad rullat in i Gamla stan planerar man för expansion på andra håll.

- Det finns konkreta, långtgående planer i andra städer men vilka det är kommer vi avslöja senare, säger Erik Wastesson. När vi expanderar är det viktigt att göra det i en takt som inte äventyrar kvaliteten. Grundtanken är fortfarande att med fossilfria fordon köra så lite som möjligt med maximerad last under hela transportcykeln.

Text: Arne Andersson