Allisons växellådor i plogbilar i Lillehammer

Publicerad tors, 04/12/2018 - 22:02

Efter att förra året ha testkört en Scania G490 4x4 + 2 med Allisons helautomatiska växellåda ur 4000-serien insåg driftchef Bjørnar Karlsen att just en sådan vore idealisk för snöröjning i hans kommun.
 

- De största fördelarna som jag ser med Allisons växellåda, är att den är hållbar och pålitlig och har minimala underhållskostnader, säger Bjørnar Karlsen, driftchef i Lillehammer i Norge. Mjuka starter och snabb acceleration med kontinuerlig kraftförsörjning till drivhjulen gör körningen både behaglig och säker. 

En gammal stad med smala gator, byggd i en backig terräng gör snöröjning till en utmanande uppgift för Lillehammer. 

Kommunens nya snöplogbil är utrustad både med frontplog och ett plogblad under fordonet. Förutom för snöplogning används den också för sandspridning och bortforsling av snön från centrala gator i stan. Branta, isiga backar med många stopp och starter gör att snöröjningen blir mycket enklare med en fyrhjulsdriven lastbil med helautomatisk växellåda.

- Manövreringsförmågan i mycket låga hastigheter är väldigt användbar, eftersom vi ofta kör sakta bredvid frontlastaren som tar upp snön från marken och lastar den på lastbilen, säger Bjørnar Karlsen.

Text: Arne Andersson