Bilförare kan få varningar om halt väglag i realtid

Publicerad ons, 03/14/2018 - 08:38

Tack vare en uppkopplad enhet och appen ”Halkvarnaren” där bilägare blir uppmärksammade på halt väglag och försämrad vägkvalitet i realtid kan olyckor förebyggas.
 

För att minska antalet olyckor och rädda liv har Infocar, ett företag med lång erfarenhet av att utveckla avancerad teknik för bilindustrin, tillsammans med Bilprovningen tagit fram en lösning som ger bilägare varningar om halt väglag i realtid. Add Secure står för den säkrade, kritiska uppkopplingen. Bilprovningen gick, i ett första steg, ut med ett erbjudande till Volvo V70-ägare om att få sin bil uppkopplad och ta del av den nya trafiktjänsten. Gensvaret var stort och snabbt hade 1 000 anmält sitt intresse för att delta i projektet.

Med hjälp av en Infocar Connect-enhet, samlas data in från de tusen Volvobilarna som är ute och rullar på vägarna. Förutom de bilägare som medverkar i projektet har ett antal andra bilägare möjlighet att ta del av den livsviktiga informationen genom en app. Bilarna utrustade med enheten Infocar Connect (även kallad OBD-dongle) registrerar halt väglag och skickar via molnet varningar till alla bilägare som laddat ned appen. Varningen kommer som ett ljud eller en vibration till mobilen till de bilförare som befinner sig i närheten av ett halkområde.

En viktig del av lösningen är kommunikationen (uppkopplingen) som är säkrad via en VPN-tunnel. Detta innebär att ingen obehörig kan komma åt uppgifter eller har möjlighet att ”hacka” bilen. De säkra SIM-korten säkerställer dessutom att lösningen automatiskt väljer den operatör som har bäst täckning där bilen befinner sig och att data kan kopplas upp till molnet utan fördröjning. Denna del står Add Secure för, ett företag som sedan sjuttiotalet jobbat med att säkra kritisk kommunikation. Företaget förser över 40 000 kunder runt om i Europa med säkra kommunikationslösningar inom övervakade larm och kritisk IoT-kommunikation.

Till skillnad från existerande OBD-enheter som läser ut ett 30-tal parametervärden kan den tekniskt avancerade lösningen från Infocar läsa ut över 2 000 värden. Detta skapar möjligheter att utveckla ett helt spektrum av molnbaserade tjänster kring bilkörandet.

Text: Arne Andersson