Allmiljö får ytterligare uppdrag i Västmanland

Publicerad ons, 03/14/2018 - 08:43

Vafab Miljö har som nybildat kommunalförbund genomfört sin andra upphandling för insamling av hushållsavfall. Det är den östra delen av regionen, Öster, som nu upphandlats och Allmiljö i Umeå blir ny entreprenör. I januari vann Allmiljö upphandlingen för västra Västmanland, vilket Svensk Åkeritidnings nätupplaga tidigare har rapporterat.
 

Vafab Miljö har delat upp regionen i tre områden; Väster, Öster och Mitt. Väster omfattar åtta kommuner i Västmanland; Köping, Kungsör, Arboga Hallstahammar, Surahammar, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Öster omfattar Sala, Heby och Enköping. Område Mitt består av Västerås.

- När flera kommuner ingår i ett större upphandlingsområde, får vi in fler anbud och bättre priser, säger Carina Färm, vd i Vafab Miljö.  Det är för oss ett sätt att effektivisera transporterna och en av fördelarna med att vi idag är 12 kommuner i ett kommunalförbund.

Allmiljö – som tidigare blivit entreprenör för Väster –  är nu även entreprenör för Öster och avtalet gäller hushållsavfall, det vill säga restavfall samt bioavfall/matavfall.

- För oss är det en mycket stor affär och vi ser flera synergier när vi nu vunnit både östra och västra Västmanland, säger Stefan Johansson, vd i Allmiljö. Avtalet för Enköping, Sala och Heby kommuner gör att vi investerar i ytterligare ett tiotal gasfordon, vilka kommer att drivas av den biogas som produceras av matavfallet som sopbilarna samlar in, säger Stefan Johansson. Tomas Larsson, tillförordnad avdelningschef för Transport i Vafab Miljö, framhåller att Allmiljö är en del av koncernen Kaj Johansson Gruppen.

- De har fått väldigt goda referenser i de kommuner de verkar och har en god erfarenhet av renhållningsuppdrag, säger han. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
Avtalet har ett ordervärde på 127 miljoner kronor och börjar gälla från och med 1 januari 2019. För Enköpings kommun börjar det gälla den 1 mars 2019. Avtalet gäller i 5 år med möjlighet till ytterligare 2 års förlängning.