Åkeriföretagen välkomnar skärpta regler om mobil telefoni

Publicerad tis, 12/05/2017 - 08:34

Sveriges Åkeriföretag är positivt till regeringens beslut om att förbjuda förare från att hålla mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen under körning.

- Vi uppskattar att denna nya lagstiftning nu kommer, eftersom det syftar till att höja trafiksäkerheten vilket är en mycket viktig fråga, säger Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag.

Beslutet att förbjuda handhållande av mobil kommunikationsutrustning från och med 1 februari 2018 ligger i linje med Sveriges Åkeriföretags mål om att sträva efter en ökad säkerhet på våra vägar.

En bra arbetsmiljö och sunda villkor för näringen har hög prioritet bland medlemsåkerierna.

- Vi vet att en av de saker som efterfrågas är att man som förare har en dräglig arbetstillvaro, säger Rickard Gegö. Att övriga medtrafikanter då inte försätter sig själv och andra i fara på grund av att man hanterar olika apparater vid sidan av körning är då ett steg i rätt riktning.

Rickard Gegö konstaterar att Sverige är det enda landet kvar i Europa tillsammans med Malta som ännu inte har ett sådant förbud.

- Därför är det på tiden att vi också förtydligar lagstiftningen i Sverige, ett beslut som vi ser som ett självklart steg, säger han.

Risken för distraktion är en viktig faktor som ligger till grund för den nya regeln i Trafikförordningen.

- Studier har visat att exempelvis sms:ande under färd ökar olycksrisken ungefär 23 gånger, så det är bra att det snart blir helt förbjudet, säger Rickard Gegö.

Den senaste bestämmelsen från 2013 innebär en tydlig skärpning. Sedan dess är förare endast tillåtna att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara.