Fortsatt stor brist på förare

Publicerad fre, 08/18/2017 - 14:25

Drygt 40 procent av åkeriföretagen behöver anställda lastbilsförare det kommande halvåret. Endast två procent räknar med att säga upp förare.

Det visar en undersökning som genomfördes under våren med åkerier som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och har anställda förare.  

Totalt behövs drygt 3 450 förare det närmaste halvåret. Detta trots att fler än 6 000 har anställts under det senaste året, vilket visar att de senaste årens trend med stor brist på arbetskraft inom transportsektorn håller i sig.

Svårt hitta rätt kompetens

Samtidigt har många företagare svårt att rekrytera tillräckligt många lastbilschaufförer med rätt kompetens.

– Vi har högkonjunktur i landet och det innebär att transporterna som är samhällets blodomlopp går för högtryck, säger Lasse Holm, projektledare på TYA, transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Han säger att många företag och deras kunder har haft en besvärlig sommar med för få förare. De är oroliga över de få utbildningsplatserna på gymnasiets transportutbildningar och för att arbetsmarknadsutbildningen har legat nere under lång tid, i samband med en upphandlingstvist.

– Vi jobbar för att fler ska söka gymnasiets transportutbildningar och att utbildningsplatserna ska öka både på gymnasiet och vuxenutbildningen.


Om undersökningen:

2 008 företag tillfrågades och 1 131 företag svarade på enkäten, vilket ger en svarsandel om 56 procent. Företaget Statisticon genomförde undersökningen på uppdrag av TYA.