Alkobommar prisas av EU

Publicerad ons, 06/28/2017 - 11:02

Den 20 augusti 2013 invigde MHF den första alkobommen i Göteborgs hamn. Nu prisas organisationen av EU-kommissionen för sitt innovativa pionjärarbete med de automatiska nykterhetskontrollerna.

Priset gavs till Motormännens helnykterhetsförbund i måndags i konkurrens med cirka 100 andra nominerade och heter: Excellence in Road Safety Awards 2017. Utmärkelsen delades ut i Bukarest, Rumänien inom ramen för EU-kommisionens Europeiska trafiksäkerhetsstadga som är en plattform för att förbättra trafiksäkerhetskulturen.

– Det är självklart mycket hedrande att få ett så här fint pris. Det är ett kvitto på att allt arbete som vi lagt ner inte varit förgäves, och att det uppskattas på en bred internationell front, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på MHF. 

Testerna har utökats 

Efter att MHF tillsammans med en andra aktörer, invigde den den första alkobommen i Göteborg så infördes tester med alkobommar även i Frihamnen i Stockholm året efter. Under detta andra fältförsök provades systemet med högre trafikvolymer och fler kontrollstationer: fyra filer för personbilar och två för lastbilar.

Varje dag rullar cirka 8 200 fordon ut från färjeterminaler vidare ut på svenska vägar. Tullverkets statistik visar att det är ungefär dubbelt så vanligt med rattfylleri bland dessa fordon. Enligt MHF så är systemet med bommarna snabbt och trafikflödet löper fint.

– Det har inte hela tiden varit så enkelt att nå fram hit. Vi måste handskas särskilt varsamt med våra resurser eftersom vi är en ideell medlemsorganisation. Vårt TestLab i Tibro har lagt ner mycket tid och energi på att hitta de bästa produkterna och kombinera dem till fungerande anläggningar med extremt högt ställda tekniska krav, påpekar Lars Olov Sjöström.

Arbetet med de automatiska nykterhetskontrollerna fortsätter. Just nu startas ett stort arbete upp i Sverige för att införa automatiska nykterhetskontroller i 23 hamnar samt vid Öresundsbron.


Juryns motivering:

"Initiativet från svenska Motorförarnas Helnykterhetsförbund belönas för sitt innovativa praktiska genomförande, vilket är nyckeln till en framgångsrik trafiksäkerhetspolitik. Nykterhetstest i trafiken är en del av trafiksäkerhetsarbetet. Antalet nykterhetstest som polisen utförde i trafiken tenderar emellertid att minska varje år. Alkobommarna kan hjälpa polisen att bli effektivare. Eftersom hela verksamheten är väl dokumenterad kan systemet enkelt introduceras i andra europeiska länder."