Volvo lanserar nya funktioner för säkerhet och körbarhet

Publicerad fre, 06/17/2022 - 10:07

Volvo Lastvagnar har tagit fram en rad nya funktioner som förbättrar säkerheten och körbarheten i deras nya lastbilar. Det handlar framför allt om funktioner för krävande körning med hög precision i trånga områden och på ojämna eller hala vägar.

– Tack vare flera smarta uppdateringar av I-Shift-växellådan har vi lyckats göra en rad nya funktioner tillgängliga som förbättrar körbarheten, säkerheten och komforten. Var och en är utformad för att ge föraren större kontroll på ett användarvänligt sätt vid manövrering, säger Pär Bergstrand, Heavy Duty Transmission Manager på Volvo Lastvagnar.

En av funktionerna är en terrängbroms, en ny och unik lösning för körning i låga hastigheter över grov och ojämn mark, där den gör det enklare och säkrare att manövrera en lastbil. Terrängbromsen innebär att lastbilen bromsar så fort föraren släpper gaspedalen. Fordonet håller då sin position utan att rulla, vilket möjliggör små rörelser, med stor precision även på ojämn mark.

– Terrängbromsen är idealisk för terrängförhållanden som byggarbetsplatser, gruvor eller ojämna vägar, men den kan också vara användbar för manövrering i städer och navigering över farthinder och trottoarkanter på gator, säger Pär Bergstrand.

Rangeringsfunktionen är en annan lösning som gör det lättare att manövrera en lastbil i låga hastigheter. I stället för att först bromsa, kan föraren med denna funktion växla till back medan han fortfarande kör framåt. Funktionen underlättar automatiskt  för fordonet att komma till stillastående och sedan börja röra sig bakåt, medan föraren håller gaspedalen. För att röra sig framåt igen är det bara att växla till framåtväxel och fortsätta hålla gaspedalen.

Active Grip Control är en tredje funktion. Den innebär enligt Volvo en avsevärd förbättring av stabiliteten och accelerationen under hala förhållanden. Om hjulen börjar slira, möjliggör flera sensorer att fordonets styrsystem reagerar på vägytans förhållanden på ett intelligent sätt för att hjälpa föraren att stanna kvar på vägen. Den är också utformad för att minska risken för fällknivsverkan och överstyrning vid olastad körning.

Även farthållaren har uppdaterats så att den kan aktiveras vid inställda hastigheter så låga som 4 km/h, eller 2 km/h om den används med krypväxlarna som tillval.

– Jag är väldigt stolt över att vi har lyckats utveckla så många användbara funktioner som inte bara förbättrar körningen på byggarbetsplatser utan också är till hjälp i många andra situationer, som virkestransporter och vid körning i städer, säger Pär Bergstrand.
 

Här hittar du funktionerna:
· Terrängbromsen är tillval på Volvo FH16 och andra Volvolastbilar med drivande framaxel.
· Rangeringsfunktionen är tillval för alla Volvo FH, FM och FMX.
· Active Grip Control är standard på alla Volvos tunga lastbilar med elektrisk drivlina och, med några få undantag, på alla tunga lastbilar med Euro 6-motorer.
· Den uppdaterade farthållaren är standardutrustning på alla tunga Volvolastbilar.

Nu blir det lättare att få grepp på knöligt underlag för den som skaffar en ny Volvolastbil.