Volvo lanserar kraftigare gaslastbil med längre räckvidd

Publicerad tors, 02/02/2023 - 14:11

Volvo är på väg att uppdatera sina FH- och FM-motorprogram med en ny starkare gasmotor. Förutom mer kraft och längre räckvidd genom en större tank utlovas en bränslebesparing på upp till 4 procent.

För fem år sedan lanserade Volvo Lastvagnar sina första lastbilar som drivs av flytande biogas. Genom att erbjuda nollutsläpp, lång räckvidd och någorlunda stabila drivmedelspriser har gasbilarna blivit alltmer populära den senaste tiden. Nu utökar alltså Volvo sitt befintliga motorprogram på 420 och 460 hk med en ny gasmotor på 500 hk. Gasdrivlinan har uppgraderats med ny teknik och en växellåda som gör fordonen upp till 4 procent mer bränsleeffektiva. Tillsammans med en 10 procent större gastank blir det möjligt att köra ännu längre på en tankning.

– Våra gaslastbilar har en effektivitet som är jämförbar med sina diesel-motsvarigheter. De tankas ungefär lika snabbt som en diesellastbil och den förbättrade infrastrukturen i Europa, med över 600 bränslestationer för både LBG och LNG, gör gaslastbilen idealisk för fjärrtransporter, säger Daniel Bergstrand, produktchef för gaslastbilar på Volvo Lastvagnar.

LBG kommer av allt att döma fortsätta att öka i betydelse som drivmedel för tunga fordon i Europa. Enligt ett EU-förslag ska produktionen inom EU tiofaldigas till 2030. Volvo konstaterar också att intresset för biogas ökar även utanför Europa.


Om Volvos gaslastbilar
Modeller: FH, FM och FMX (på förfrågan)
Effekt: 420, 460 och 500 hk
Bränsle: LBG (flytande biogas/biometan) eller LNG (flytande naturgas). En mindre mängd diesel eller HVO används för att tänka gasen.
Räckvidd: Upp till 100 mil.
Effektivitet: Volvos nya gasdrivna Euro6 step E-motor är upp till 4 procent mer bränsleeffektiv än step D-motorn (exakt vilken bränsleeffektivitet som uppnås beror på faktorer såsom körstil, fordonsspecifikation, hastighet, lastvikt, underhåll etc.)

Mer LBG får plats när tanken utökas med 10 procent.