Volvo kickar igång tester med vätgaslastbilar

Publicerad tis, 06/21/2022 - 16:36

Volvo Lastvagnar rapporterar att bolaget nu är igång med sina första tester av vätgasdrivna bränslecellslastbilar. Men det är flera år kvar innan de finns att köpa på marknaden.

– Vi har utvecklat den här tekniken några år nu och det känns fantastiskt att se de första lastbilarna köra på testbanan. Kombinationen av lastbilar med batteridrift och de kommande med bränsleceller gör det möjligt för oss att hjälpa våra kunder att helt få bort sina CO2-utsläpp vid körning oavsett transportuppdrag, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

De bränslecellselektriska lastbilarna kommer att ha en räckvidd jämförbar med många diesellastbilar, upp till 100 mil, och att tanka tar mindre än 15 minuter. Fordonets två bränsleceller har kapacitet att generera 300 kW el.

– Vätgasdrivna lastbilar med bränsleceller kommer att vara särskilt lämpliga för långa sträckor och tunga, energikrävande uppdrag. De kan också vara ett bra alternativ i länder där möjligheterna att ladda batterier är begränsade, säger Roger Alm.

Kundtesterna med dessa lastbilar inleds dock först om några år och ett kommersiellt erbjudande planeras till senare delen av decenniet. För att de ska slå igenom behövs också väl utbyggda tankmöjligheter. De närmsta åren är det andra lösningar som gäller.
– Mitt tydliga budskap till alla transportföretag är att börja resan idag med batteriel, biogas och de andra alternativ som redan finns. Bränslecellsbilarna blir, när de är tillgängliga, ett komplement för de längre och tyngre transporterna, säger Roger Alm.

Nu som test, om några år i skarp trafik.