Volvo får största ordern hittills på ellastbilar

Publicerad ons, 10/06/2021 - 16:16

Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 Volvo FM Electric-lastbilar från DFDS, norra Europas  största sjöfrakt- och logistikföretag. Affären är den största beställningen av Volvos eldrivna lastbilar hittills, och en av de största i världen på tunga, helelektriska lastbilar.

– Det här är en viktig milstolpe på vår väg mot fossilfria transporter och jag är väldigt stolt över det partnerskap vi har med DFDS. Tillsammans visar vi att tunga, eldrivna lastbilstransporter är möjliga här och nu. Jag tror att detta uppmuntrar många fler att ta det första steget på sin elektrifieringsresa, säger Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar. 

De första leveranserna av Volvo FM Electric till DFDS sker under det fjärde kvartalet 2022 och resten levereras under 2023. Bilarna ska användas både för kortare och längre transporter i Europa. 

– Vi vet hur viktig elektrifiering är för att nå våra CO2-mål. Nu lägger vi den största ordern på ellastbilar någonsin hos Volvo och visar därmed att vi menar allvar med vår ambition att minska våra koldioxidutsläpp med 45 procent till år 2030, säger Niklas Andersson, Executive Vice President och chef för DFDS logistikdivision.

I Europa har hittills i år några hundra ellastbilar över 16 ton registrerats. Av dessa är cirka 40 procent från Volvo och företaget har som mål att eldrivna lastbilar ska stå för hälften av den globala försäljningen 2030.

– Det känns väldigt bra att se att intresset från våra kunder nu ökar, något som också syns i antalet beställningar. Ordern från DFDS är ett bra exempel på detta, säger Roger Alm.

DFDS ska uppdatera flottan med hela 100 nya ellastbilar.