Volvo bygger ny fabrik i Mexiko

Publicerad fre, 04/12/2024 - 09:15

Volvokoncernen planerar att bygga en ny fabrik för tillverkning av tunga lastbilar i Mexiko. Anläggningen ska stödja tillväxtplanerna för både Volvo Lastvagnar och Mack Trucks på de amerikanska och kanadensiska marknaderna, och stödja Macks lastbilsförsäljning i Mexiko och Latinamerika.

Macks Lehigh Valley Operations-fabrik i Pennsylvania (LVO) och Volvos New River Valley-fabrik i Virginia (NRV) kommer även fortsättningsvis att vara företagets huvudsakliga produktionsanläggningar för tunga lastbilar i Nordamerika. Koncernen har investerat mer än 760 miljoner kronor under de senaste fem åren i utbyggnad och uppgraderingar av LVO-fabriken, och investerar för närvarande ytterligare drygt 840 miljoner kronor för att förbereda för framtida produktion. NRV-fabriken slutför samtidigt en sexårig uppgradering för en kostnad av 4,2 miljarder kronor, med syftet att förbereda för produktion av den nya Volvo VNL-modellen. 

Den nya fabriken i Mexiko blir cirka 1,7 miljoner kvadratmeter stor och ska fokusera på produktion av tunga konventionella fordon för varumärkena Volvo och Mack. Det ska vara en komplett monteringsanläggning, med produktion av karosser och lackering.

Ett syfte med lokaliseringen är att effektivare kunna stödja försäljningen till de sydvästra och västra regionerna i USA och till Mexiko och Latinamerika. Anläggningen beräknas vara i drift under 2026. 

Volvos nya VNL-serie, utvecklad för den nordamerikanska marknaden.