Volvo börjar tillverka ellastbilar i Gent

Publicerad fre, 09/15/2023 - 08:58

Volvo Lastvagnar ska börja serietillverka tunga elektriska lastbilar i fabriken i belgiska Gent i Belgien. Det innebär att eldrivna Volvolastbilar nu byggs i fyra fabriker, tre i Europa och en i USA. 

– Det här känns jättebra. Fabriken i Gent är den största i vårt nätverk, så detta är en mycket viktig milstolpe. Nu kan ännu fler transportföretag köra eldrivet med Volvo, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Tre olika elmodeller kommer att byggas i Gent: FH, FM och FMX Electric. Alla tre modeller kan köras med en totalvikt på 44 ton och anpassas för en mängd olika transportuppdrag.

Fabriken i Gent är Volvo Lastvagnars största produktionsanläggning med en årlig kapacitet på cirka 45 000 lastbilar. Ellastbilarna monteras på samma plattform och linje som de diesel- och gasdrivna lastbilarna, vilket ger hög flexibilitet i fabriken. Batteripacken kommer från den nyligen öppnade fabriken för montering av batterier i Gent, som ligger precis intill produktionslinjen. 

Gent är den fjärde i raden av Volvo-fabriker som producerar elektriska lastbilar. Först ut var Blainville i Frankrike, där fordon för sophantering och stadsdistribution började byggas 2019. Ett år senare påbörjade anläggningen i New River Valley i Virginia i USA, serietillverkning av VNR Electric, en modell designad för regionala transporter. Förra året drog så serieproduktionen av tunga ellastbilar igång i Tuve-fabriken i Göteborg.

Hittills har Volvo Lastvagnar tagit emot beställningar, inklusive avsiktsförklaringar om att köpa, för cirka 6 000 elektriska lastbilar i 42 länder i sex världsdelar.

Volvo Lastvagnar serieproducerar nu eldrivna lastbilar i olika vikter och segment.