Vellinge kommun får utmärkelsen Laddguldet 2020

Publicerad fre, 12/18/2020 - 17:34

Den kommun som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet, en årlig utmärkelse för att främja omställningen i transportsektorn. Nu har Laddguldet 2020 delats ut och vinnaren är Vellinge kommun.

Laddguldet delas ut för fjärde året i rad. 2020 gick det till en kommun, men tanken är att addera ytterligare kategorier 2021. De tre finalisterna valdes ut för att de alla driver utvecklingen mot en eldriven transportsektor som en del av en fossiloberoende fordonsflotta.

– För att nå målet om 70 procent minskad klimatpåverkan i transportsektorn till 2030 måste omställningen få ordentligt fart. Här spelar landets kommuner en direkt avgörande roll”, säger Tobias Henmark, Nordenchef på Allego. 

2020 års vinnare är Vellinge kommun, följd av Stockholm och Lund på silver- respektive bronsplats.

– Omställningen till hållbara transporter kräver föredömen som visar vägen, och Laddguldets topptrio Vellinge, Stockholm och Lund är just den inspirationskälla och framgångsexempel som Sverige och världen behöver. Tillsammans med företag och privatpersoner hjälper de Sverige att visa vägen för klimatsmarta transporter, säger Jakob Lagercrantz, vd på 2030-sekretariatet.

Enligt juryns motivering har Vellinge ”med sin plan för laddinfrastruktur tagit ett strategiskt och långsiktigt grepp kring var det är viktigast att kunna ladda. Planen kompletteras med finansiering ur kommunbudgeten för att utbyggnaden ska ta fart, och ligger till grund för samarbete med bl.a. en galleria och Skanör hamn. Utöver elbilar ingår laddinfrastruktur för elcyklar, vilket är ovanligt, och det finns en innovativ koppling till egenproducerad solel för laddningen. Det är i sin tur en del i att synliggöra erbjudandet gentemot medborgarna, där också energirådgivning och näringslivsfrukostar används för att öka engagemanget. Alla bilar i kommunens interna bilpool är elbilar, övriga bilar är i nuläget laddhybrider eller hybrider”.

 

Om Laddguldet

Utmärkelsen instiftades av Fortum Sharge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle år 2017. I år delas det ut av Allego, 2030-sekretariatet och Elbil sverige. Tävlingen är öppen för alla kommuner och nomineringarna baseras på ett dataurval där de tio bästa kommunerna utses utifrån ökningen av antal elbilar och laddpunkter i respektive kommun. Juryn tar värderar sedan, utifrån ett antal kriterier, hur aktivt kommunen stöttat utvecklingen.