Västerås får nytt centrum för utveckling av elektriska transporter

Publicerad tors, 10/07/2021 - 12:32

Transportsystemföretaget Alstom har påbörjat skapandet av ett nytt innovationscenter i för gröna elektrifierade transportlösningar. Centret ska ligga i Västerås och ska bland annat erbjuda testmiljöer för eldrivna väg- och arbetsfordon.

– Med sitt geografiska läge, närheten till de företag som finns i trakten, och med kopplingen till Mälardalens universitet är Västerås den perfekta platsen för den här satsningen. Dessutom ligger Sverige i framkant i den gröna omställningen. Alstom har 100 års erfarenhet av elektrifierad transport och till exempel bilindustrin kan lära mycket av oss och vice versa. Centret ska fungera som ett nav för idéutbyte och en plats där företag kan utveckla och testa nya innovationer inom hållbar mobilitet”, säger Rob Whyte, vd på Alstom Nordics & Russia.

Satsningen innebär att Alstoms labb i Västerås öppnar för externa aktörer att komma och utveckla elektriska drivsystem. Den globala koncernen vill bidra till att accelerera omställningen genom branschöverskridande samverkan.

– Sverige är mitt i en grön omställning. Men elektrifieringen av väg- och transportfordon kräver en kompetens som är relativt begränsad i Sverige. Korsbefruktning mellan branscher är nödvändig för att snabba på processerna”, säger Rob Whyte.  

ABB, som sedan länge har stor verksamhet i Västerås är en av aktörerna som gläds åt det nya centret.

– Vi välkomnar satsningen som genom branschöverskridande samarbete kommer att möjliggöra en ännu högre innovationstakt inom elektrifiering och automation. Det är ett viktigt bidrag till hållbarhet och konkurrenskraft med nytta för såväl vårt närområde som Sverige och omvärlden, säger Dennis Helfridsson, landschef för ABB Sverige och affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige.

Verksamheten har redan smygstartat. Alstom har haft externa användare i testlabbet och börjat samarbeta med startupbolag inom e-mobilitet. Idag togs det första spadtaget på utbyggnaden och 2023 väntas centret vara helt färdigställt. 

ett symboliskt spadtag för den utbyggda anläggningen som ska öppna för externa aktörer. Foto: Linda Eliasson/Alstom