Världens första fordon av fossilfritt stål visades i Göteborg

Publicerad ons, 10/13/2021 - 15:39

Idag avtäcktes världens första fordon som tillverkats i fossilfritt stål vid ett evenemang i Göteborg. Fordonet är en lastbärare för gruvdrift och tillverkaren Volvo utlovade fler fordon under nästa år.

Under premiären, som sändes online (se inslaget här), fick åskådarna alltså se världens första fordon och maskin tillverkad av fossilfritt stål – en lastbärare för användning inom gruvdrift och stenbrytning som avtäcktes av Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen. Fordonet är ett steg i utvecklingen mot att inte bara elektrifiera fordon och maskiner, utan även minska koldioxidavtrycket från leveranskedjan.
– Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser. Volvokoncernen strävar efter att ingå innovativa samarbeten, som i samarbetet med SSAB. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden, menar Martin Lundstedt i ett pressmeddelande.

Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB som tillverkat stålet, ser fordonet som en riktig milstolpe.

– Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat. Tillsammans kan vi fortsätta att minska vårt klimatavtryck hela vägen till slutkunden och samtidigt säkerställa att våra kunder får stål av högsta kvalitet, säger han.

En lastbils vikt utgörs till största delen av stål och gjutjärn. Den nya konceptmaskinen, som tillverkats vid Volvo CE:s anläggning i Braås kommer nu att följas av serietillverkning i mindre skala under 2022. Därefter ska produktionen skalas upp rejält.
Under 2022 kommer också fler fordon, i form av en serie med konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stål från SSAB, att lanseras.

Precis som en vanlig lastbärare för gruvan, men ändå helt unik.