Uber startar fraktbörs i Europa

Publicerad sön, 03/24/2019 - 18:48

Uber Freight kommer att etablera verksamhet i Europa med start i Nederländerna i april i år. Ubers logistikplattform kommer att knyta till sig transportköpare, åkerier och lastbilsförare för att förmedla landbaserade godsförsändelser och lediga lastbilar och transportfordon. 

Uber Freight kommer därmed att starta en marknadsplats för godstransporter på landsväg i Europa.


Uber Freight, som ingår i Uber-koncernen, bedriver sedan två år tillbaka en omfattande transportförmedlingsverksamhet av lastbilsfrakter  via sin fraktbörs i Nordamerika.


Uber Freight konstaterar att fraktmarknaderna inom EU och i USA har liknande problematik. Båda marknaderna är mycket stora – EU:s marknad för lastbilsfrakter beräknas omsätta närmare 4 000 miljarder kronor per år (400 miljarder US-dollar) och är den tredje största marknaden i världen efter Kina och USA.

Uber Freight ser en effektiviseringspotential på den europeiska fraktmarknaden för lastbilstransporter. Uber konstaterar att den europeiska åkeribranschen upplever ett omfattande problem med brist på lastbilsförare, och när lastbilsförarna väl är på vägen så utgör 21 procent av den totala körsträckan tomkörning.

Dessutom utgör mer än 85 procent av det totala antalet lastbilar små och medelstora åkerier, varav flera upplever svårigheter med att få kontakt med större transportköpare.
Uber Freight startade sin verksamhet i USA i maj 2017.


Uber Technologies Inc. är som bekant ett amerikanskt IT-företag från San Francisco i Kalifornien som erbjuder en internetbaserad tjänst via app för beställning och betalning av taxiresor och samåkningsresor.

Sedan två år tillbaka erbjuder Uber via Uber Freight motsvarande tjänster för godsfrakter.