Tullverket investerar i röntgenutrustning för effektivare kontroller

Publicerad ons, 11/24/2021 - 13:21

Tullkontroller är tidskrävande, men viktiga. För att effektivisera arbetet har Tullverket nu börjat använda handburna röntgenapparater i större skala. Under första halvåret i år har de första testats i Malmö och Stockholm och nu köper man in fler.

Tullmyndigheten i Sverige blir därmed en av de första myndigheterna inom EU som börjar använda så kallade backscatters på bred front, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.  

– Det är ett effektivt verktyg. När vi provade backscatters för första gången på Öresundsbron upptäckte vi gömd narkotika i en kartong utan att tulltjänstemännen behövde öppna kartongen eller lasta av den från lastbilen för att göra kontrollen. Det spar tid som vi kan använda till att göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd.

Den nya tekniken underlättar tullkontroller som annars är tidskrävande. Det kan vara kontroller av reservdäck, tak, dörrar, stötfångare eller krockkuddar på fordon – utrymmen där Tullverket ofta hittar narkotika. En backscatter fungerar så att röntgenstrålningen studsar tillbaka till apparaten som då genererar en bild av vad som finns i det kontrollerade objektet.
– Istället för att skruva isär fordon kan vi snabbt se om det finns något gömt inuti. En kontroll som tidigare tog trettio minuter tar nu endast trettio sekunder, säger Oscar Lindvall.

Tekniken har hittills testats bland annat på Öresundsbron och i Norviks hamn utanför Stockholm. I dag har Tullverket tre backscatters och nu investerar man i ytterligare tolv som kommer att tas i bruk i december. I senare skede ska ännu fler köpas in. Priset för en handburen röntgenapparat uppgår till cirka en halv miljon kronor.

– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in det genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall.

En kontroll kan gå på 30 sekunder istället för 30 minuter med den nya utrustningen.