Trygghet och säkerhet en självklarhet för Forslunds Bulktransport

Publicerad tis, 02/28/2023 - 11:09

Fyra år har gått sedan Stora Åkeripriset senast delades ut. Då var det Forslunds Bulktransport i Gävle som tog hem den ärofyllda vinsten. Nu är priset tillbaka och Svensk Åkeritidning har gjort ett återbesök hos de senaste vinnarna.

Stora Åkeripriset delas ut av Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning och vinnarna koras vanligtvis på branschorganisationens årsmöten. Men på grund av pandemin pausades priset efter 2019, året då Forslunds Bulktransport i Gävle, lite chockartat och förvånat enligt dem själva, tog hem priset.

– Vi såg nog ganska paffa ut när vi gick upp på scenen, det var inget vi hade räknat med. De andra kandidaterna var så bra och vi var väldigt glada över att ha nått topp tre, säger Helena Forslund, en av sex delägare på familjeföretaget i Gävle.

Det var en av företagets anställda som nominerat sin arbetsgivare till priset.

– Man blir så berörd och glad. Det värmde verkligen och kändes fint, minst lika bra som segern i övrigt. Vi fick ett kvitto på att det vi kämpar och sliter med ger någonting, säger Helena Forslund.

Helena Forslund, Forslunds Bulktransport

Under vårt samtal återkommer hon gång på gång till hur viktigt det är för företaget att ha välmående personal som trivs. På hemsidan står också att det är nyckeln i deras väl fungerande team.

– Vi har stort fokus på att vår personal ska må bra. Om vi tittar på företagets vision står nöjda kunder med stolta medarbetare överst på vad vi strävar efter. Vi tror att de som trivs på jobbet också vill göra ett bra jobb. Då får man även ett bra bemötande tillbaka och det går hand i hand med en hög kvalitet som genomsyrar hela företaget. Vi vill att alla ska känna sig viktiga, för det är de.

Företaget fick Stora Åkeripriset med motiveringen ”Genom ett modernt ledarskap med medarbetarna i centrum, fokus på kund, kvalitet och hållbarhet, visar Forslunds Bulktransport att de är en god förebild för svensk åkerinäring”. De 25 000 kronorna fick doneras till valfri hjälporganisation. Valet var självklart.

– Vi fick priset strax efter att min man drabbades av cancer, vilket ju är en sjukdom som berör många. Så vi donerade pengarna till Cancerfonden. Det kändes rätt och fint att få göra det, säger Helena Forslund.

Och pristavlan, gjord av krossat bilglas från uttjänta lastbilar, pryder Forslunds Bulktransports konferensrum. Att företaget enligt motiveringen är en god förebild för svensk åkerinäring ser Helena Forslund som ett kvitto på att de jobbar rätt.

– Vi tänker nog inte på oss som förebilder, men vi har fått höra det från flera håll. Jobbar man hos oss ska man känna sig trygg med att vi följer lagar och regler. Trygghet och säkerhet är jätteviktigt hos oss. Det borde vara en självklarhet, men vi arbetar i en bransch där det kanske inte är det alla gånger. Så det känns lite konstigt att vi ses som en förebild för något som borde vara naturligt.

Kvalitet och god service är viktigt för Forslunds Bulktransport och företaget jobbar envist vidare med förbättringar inom de områden där de är certifierade: kvalitet, miljö, trafiksäkerhet och arbetsmiljö. De är anslutna till Fair Transport och nådde under 2022 upp till mervärde 3, vilket är högsta möjliga nivå. För att nå dit måste den fossilfri andelen drivmedel ligga över 80 procent inom företaget.

– På ett sätt kan det kännas som att vi jobbar på samma sätt som vi alltid gjort, med årliga mål och verksamhetssystem. Men vi kämpar hela tiden för att bli bättre. Har vi uppnått något mål, finns det alltid annat att förbättra. Vi är väldigt stolta över att vi nått mervärde 3, men vi strävar vidare. För 2022 har målet varit minst 85 procent fossilfria drivmedel, vilket vi kommer nå med god marginal. Ibland behöver man titta tillbaka för att se vad som faktiskt åstadkommits, säger Helena Forslund.

Medarbetare på Forslunds Bulktransport

Forslunds Bulktransport har omkring 65 anställda, sommartid blir det några fler med vikarier inräknade. Ett tecken på att personalen trivs är att de stannar kvar på företaget. Vanligtvis handlar det om pensionsavgångar när någon slutar.

– Vi har en mycket låg personalomsättning. Några enstaka vill kanske prova på något annat om de varit på ett och samma ställe i femton år. En del som slutar kommer tillbaka. Vi får återkopplingen att folk trivs här.

Pandemin var en stor utmaning för företaget som jobbar hårt för att få till en känsla av gemenskap i ett annars ganska ensamt yrke. Forslunds Bulktransport fick tänka nytt.

– Vår företagsanda handlar om att vi har personalen med oss, att vi gör det här tillsammans och att vi strävar efter samma sak. Pandemin gjorde att vi fick göra saker annorlunda för att få till en känsla av gemenskap. Vi fick hitta nya former för att kunna träffas och umgås. Till exempel ställde vi vid några tillfällen upp barbord på uppfarten med kaffetermosar så vi kunde stå med avstånd och fika. Det var en utmaning under de här åren att känna och få till den känslan som är så viktig för oss. Och särskilt för den personalen som kommer ny under en sådan här period.

För 2022 finns inga färdiga siffror i skrivande stund, men omsättningen har ökat.

– En stor del av ökningen beror på drivmedelstillägget som ju tyvärr äts upp av de ökade drivmedelskostnaderna, men vinstmarginalen blir ganska snarlik tidigare år. Det går fortsatt bra för oss, säger Helena Forslund.

Text: Emelie Högberg
Foto: Alexander Lindström

Artikeln är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 1 2023. 

Om Stora Åkeripriset
Stora Åkeripriset delas 2023 ut till det nominerade företag som bedöms bäst uppfylla kriterierna Socialt ansvarstagande, Trafiksäkerhet, Miljö- och klimatmässig hållbarhet, samt Ekonomisk hållbarhet. Det primära syftet med utmärkelsen är att lyfta fram föredömen och goda förebilder i åkeribranschen som genom affärsmässig utveckling uppnått lönsamt och framgångsrikt företagande.

I juryn för Stora Åkeripriset 2022/2023 ingår ordföranden i Sveriges Åkeriföretag, tre styrelseledamöter i organisationen och chefredaktören för Svensk Åkeritidning.

Om Forslunds Bulktransport
Grundades 1957 och har fortfarande fokus på bulktransporter, inte minst kalkslurry. Verksamheten utgår från Gävle och företaget sköter även en utlastningsterminal i Gävle Hamn på uppdrag av kund. Är certifierat i Fair Transport och fick 2019 ta emot Stora Åkeripriset.
Antal anställda: Ca 60
Antal tunga fordon: 30 ekipage
Omsättning: Ca 101 mnkr (2021)

Forslunds Bulktransport har valt att inte ha någon vd och leds istället gemensamt av ledningsgruppen som består av Jonas Forslund, Ulrica Forslund och Helena Forslund (på bild) samt Linda Forslund (inte med på bild).