Trelleborgs Hamn siktar mot nettonoll 2040

Publicerad fre, 11/25/2022 - 09:15

Trelleborgs Hamn lanserar inför 2023 helt nya klimat- och hållbarhetsmål. Målet att nå nettonollutsläpp till 2040 omfattar samtliga utsläpp som genereras av hamnverksamheten, såsom lastbilar, färjor och personbilar.

Trelleborgs Hamn har idag egen solenergiproduktion, köper 100 procent fossilfri och förnybar el, driver arbetsfordonen på HVO100 och planerar att uppföra två vindkraftverk.

Men en hamns utsläpp kommer framför allt från andra verksamheter än de egna. För Trelleborgs Hamn visade klimatbokslutet att endast 4 procent av utsläppen ligger inom hamnens direkta kontroll och resterande 96 procent härstammar från indirekta utsläpp. Men det är alltså inte avskräckande nog.

− Omfattande analyser ligger till grund för de nya klimatmålen men det är onekligen så att vi inte kan uppnå dem själva. Vi vet dock att vi har kunder med högt ställda ambitioner. Vi vet också att det hela tiden kommer ny teknik, nya lagkrav och att utvecklingen sker i en väldigt hög takt. Genom att göra allt vi kan för att ge våra kunder rätt möjligheter för att sänka sina utsläpp tror vi att vi kommer att nå våra nya mål, säger Trelleborgs Hamns miljöchef Jennie Folkunger.

Hamnen vill att det ska bli så enkelt som möjligt att ta del av uppföljningen av klimatarbetet. Därför ska all dokumentation som rör hållbarhetsarbetet vara tillgänglig på hemsidan.

− Vi ska vara Östersjöns klimatsmartaste hamn och med dessa miljömål så leder vi utvecklingen inom den internationella logistiken, säger Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs Hamn.