Tempcon köper Abbekås Åkeri och växer i Öresundsregioen

Publicerad tors, 01/07/2021 - 11:14

Tempcon Group är en ledande koncern inom temperaturkontrollerad logistik i Sverige. Nu etablerar man sig även i Sveriges tredje storstadsregion genom att förvärva Abbekås Åkeri samt Abbekås Lager och Logistik.

Abbekås Åkeri bildades 1968 av Åke Andersson och drivs sedan 2000 av sonen Per-Anders Andersson. Verksamheten är inriktad mot transporter och lagring av livsmedel, såväl torrt, kylt som fryst. Sedan 2016 utgår bolagets linjetrafik från Kronoslätts företagspark i Staffanstorp. Sju dagar i veckan trafikeras Stockholm, Västerås, Östergötland och Göteborg av några av åkeriets 50 fordon. Därutöver har man regelbundna avgångar mot Örebro, övriga Mälardalen, Halland samt Småland.

Bolagen i koncernen omsätter cirka 170 miljoner kronor och antalet anställda är knappt 110 personer. Genom förvärven stärker Tempcon ytterligare sin position som ledande leverantör av tempererade transporter och logistiktjänster.

– Vi har sedan tidigare haft en stark position i två av Sveriges storstadsområden och med förvärvet av Abbekås Åkeri etablerar vi oss ordentligt även i den södra, tredje, storstadsregionen kring Malmö, säger Christian Hallberg, koncernchef för Tempcon Group. Samtidigt stärker vi vårt redan väl etablerade nätverk ytterligare med ökad kapacitet på många orter.

I samband med förvärvet går Per-Anders Andersson i pension samtidigt som Mikael Nilsson träder in i rollen som bolagens vd. Mikael är även ordförande i Sveriges Åkeriföretag.

– Det känns som ett stort förtroende att få möjligheten att ta Abbekås Åkeri, som är ett fint familjeföretag, till att vara en del av en större företagsfamilj– med alla de nya möjligheter som det innebär, säger Mikael Nilsson. Att få leda bolaget i denna förändringsprocess ska både bli utmanande och spännande. Jag ser verkligen fram emot att starta denna resa tillsammans med resten av personalen.

– Med ålderns rätt känns det skönt att kunna lämna över företaget till en ny ägare som värnar om personalens bästa och som vill driva bolaget vidare i samma anda som jag gjort, säger Per-Anders Andersson. Självklart är det en stor omställning för mig, men jag har funderat på detta under några år och insett att det är dags att ta steget som jag nu gjort. Tempcon kommer att bli en bra ägare som kommer fortsätta utveckla företaget.

Christian Hallberg, koncernchef Tempcon Group, Per-Anders Andersson, tidigare ägare av Abbekås Åkeri samt Mikael Nilsson, tillträdande vd för Abbekås Åkeri.