Sveriges största publika laddstation för lastbilar byggs i Helsingborg

Publicerad ons, 11/17/2021 - 13:00

Elektriferingen av tunga transporter har börjat, men det finns ännu få publika laddstationer för lastbilar. Nu meddelar Öresundskraft att man tillsammans med Volvo Truck Center ska bygga vad som uppges bli Sveriges största publika laddstation för lastbilar. Platsen är Ättekullaområdet i Helsingborg.

Investeringen uppgår till cirka 7 miljoner kronor och omfattar 4 laddplatser med laddeffekt på upp till 350 kW anpassad för laddning vid korta stopp. Dessutom ska det finnas 6 platser med laddeffekt på 100 kW för depåladdning vid längre stopp.

Genom smart styrning ska stationen kunna fungera som en resurs vid tillfällen när tillgången på effekt är begränsad, skriver Öresundskraft. Bokning och betalning sker via Volvos bokningssystem, men stationerna blir tillgängliga för alla lastbilsfabrikat.

– Laddstationen ligger på en strategiskt bra plats och blir startskott för en framtida, storskalig elektrifiering av tunga transporter, menar Öresundskrafts vd Anders Östlund. 

– Den lägger grunden för nya affärer för oss som bolag, för stadens fortsatta utveckling som ett logistiknav och för tillverkare av tunga fordon.

Laddstationen ska stå klar till H22 City Expo, ett 35-dagarsevenemang som anordnas i Helsingborg med start i slutet av maj nästa år.