Sverige trea i Europa på eldrivna fordon

Publicerad fre, 04/12/2024 - 11:04

Sverige kniper en tredjeplats på listan över länder med högst andel eldrivna fordon i Europa när 2022 års statistik sammanställts. Därmed hamnar vi en bit före fyran Nederländerna och strax bakom tvåan Danmark. Överlägsen etta är Norge.

Det är Eurostat, EU:S statistikavdelning, som samlar in och redovisar siffrorna över antal och andel fordon med olika drivlinor. I statistiken för 2022, som är senaste redovisade året, kan man se att Norge har en odiskutabel ledning i elektrifieringsracet – om än huvudsakligen sett till andelen eldrivna personbilar. Här är hela 20,12 procent av alla registrerade fordon eldrivna. Tvåan Danmark hamnar på jämförelsevis låga 4,02 procent, medan Sverige är hack i häl med sina 3, 97 procent. Fyra är Nederländerna (3,7 procent) och femma Luxemburg (3,13 procent), tätt följd av Liechtenstein (3,10 procent). Europas industriella motor, Tyskland, hamnar först på en nionde plats med 2,08 procent.

I absoluta tal hamnar dock Tyskland på första plats med strax över 1 miljon eldrivna fordon. Norge blir dock så bra som trea på listan, trots sin relativt låga folkmängd, med drygt 600 000 fordon. För Grekland, Slovakien, Serbien och Montenegro redovisas inte några elfordon alls.