Svanen tar plats i e-handelstransporterna

Publicerad tors, 09/23/2021 - 13:57

Det ska bli möjligt att välja en Svanenmärkt transport vid köp på nätet. Kriterierna ska förutom miljö och klimat även omfatta exempelvis arbetsvillkor och trafiksäkerhet.

– Initiativet till att ta fram en Svanenmärkning av e-handelstansporter, kommer från transportörerna själva. Så vi är väldigt glada över att kunna möta deras behov. Nordisk Miljömärknings förstudie visar att en Svanenmärkning kan medverka till att styra e-handelstransporter i en mer hållbar riktning, säger Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanenmärkningen.

Kriterierna ska koppla ett helhetsgrepp på e-handelstransporten: bränsle, transportslag, fyllnadsgrad, samordning, schyssta arbetsvillkor, leveranstid och trafiksäkerhet är några av de variabler som ingår. Svanenmärkningen ska också omfatta hela transporten från e-handlarens lager till konsument, alltså både så kallad line-haul och last mile. Transportbolagen och speditörerna ska själva kunna ansöka om licens för Svanenmärkt e-handelstransport, och konsumenten ska kunna välja det Svanenmärkta leveransalternativet vid utcheckningen. Sara Bergman lyfter upp samordning av transporterna som en viktig faktor.

– Ett optimerat transportsystem kan absolut vara hållbart. Men när transportsystemet stressas blir det ohållbart. Så tid är en viktig faktor när vi tar fram Svanens krav.

Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige.