Stora Åkeripriset till Forslunds Bulktransport

Publicerad tors, 05/23/2019 - 14:43

I samband med Sveriges Åkeriföretags årsmöte i Skövde den 23 maj utsågs Forslunds Bulktransport i Gävle till segrare i Stora Åkeripriset 2019.

Stora Åkeripriset

Det blev fullt på scenen i Skövde Kulturhus när ägarna till Forslunds Bulktransport i samband med Sveriges Åkeriföretags årsmöte utsågs till vinnare i Stora Åkeripriset 2019. Stora delar av familjen Forslund, som äger och driver det framgångsrika Gävle-företaget, var på scen där de firade segern med guldhattar. De tog emot priset av Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson inför årsmötets 150 deltagare.


Juryns motivering lyder:

” Genom ett modernt ledarskap med medarbetarna i centrum, fokus på kund, kvalitet och hållbarhet, visar Forslunds Bulktransport att de är en god förebild för svensk åkerinäring”.


Forslunds Bulktransport är ett familjeåkeri som huvudsakligen levererar kalkslurry till pappersindustrin. Sedan starten 1957 har bolaget många års erfarenhet av transport och lagring av diverse bulkprodukter.

Kvalitet och god service är mycket viktigt för Forslunds Bulktransport och bolaget arbetar ständigt med förbättringar inom miljö, trafiksäkerhet och arbetsmiljö.

Omsättningen i Forslunds Bulktransport, med drygt 60 anställda, uppgick 2018 till 84,3 miljoner kronor. Bolaget redovisade en vinstmarginal på 3,91 procent.
Forslunds Bulktransport ägs och drivs av tredje generationen i familjen. Det är systrarna Helena, Linda och Ulrica Forslund samt Ulricas man Jonas Forslund.


Ägarna till Forslunds Bulktransport fick ta emot priset – en pristavla gjord av krossat bilglas från uttjänta lastbilar – samt disponera över en prissumma på 25 000 kronor som doneras till valfri hjälporganisation. Forslunds har valt att donera prissumman till Cancerfonden.

Forslunds Bulktransport är ett av tre åkeriföretag som juryn valt ut till finalist i Stora Åkeripriset 2019. Övriga finalister var Emanuelssons Transport i Motala och Widrikssons Åkeri i Stockholm.

Emanuelssons Transports vd och ägare Jörgen Emanuelsson och ekonomichef Jerry Emanuelsson var också på plats i samband med prisutdelningen. Även Johan Nyblom, vd i Widrikssons Åkeri, medverkade vid prisutdelningen.

Emanuelssons Transport i Motala är verksamt med transporter av styckegods och även tempererat gods, samt bedriver lagerverksamhet. Omsättningen i bolaget uppgick det brutna räkenskapsåret 2017/2018 till 35 miljoner kronor.

Widrikssons Åkeri i Stockholm är verksamt med godstransporter och distributionstrafik samt driver terminal- och lagerverksamhet för både torrgods och tempererat gods. Omsättningen i Widrikssons Åkeri, med 190 anställda, uppgick det brutna räkenskapsåret 2016/2017 till 124 miljoner kronor.

Stora Åkeripriset 2019 delas ut av Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning. Det primära syftet med utmärkelsen är att lyfta fram föredömen och goda förebilder i åkeribranschen som genom affärsmässig utveckling uppnått lönsamt och framgångsrikt företagande.

Sammanlagt har ett 50-tal åkeriföretag nominerats till Stora Åkeripriset 2018.
I juryn för Stora Åkeripriset 2019 ingår ordföranden i Sveriges Åkeriföretag, Mikael Nilsson och tre styrelseledamöter i organisationen – Andreas Lindström, Ingrid Skoog Bengtsson och David Östman – samt Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning.