Startskott för hamnutbyggnad i Gävle

Publicerad tis, 12/18/2018 - 12:57

Den 12 december inspekterade Eryn Dinyovszky, vd i Yilport Nordic och Fredrik Svanbom, vd i Gävle Hamn, den första pålen som ska starta containerhamnsbygget.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsammans med ägaren till Gävle Hamns terminaloperatör Yilport, Robert Yuksel Yildrim, höll i startpistolen (eller kran-kontrollen).

Klockan 14.30 den 12 december sänktes den första pålen i vattnet som första steg i byggandet av den nya containerterminalen. En investering som kommer närma sig 700 miljoner kronor när den står klar, en viktig investering för såväl ostkustens största containerterminal som för hela regionen.

Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom hälsade alla välkomna och berättade om dagens containerterminal. Den är redan den största på ostkusten med en kapacitet på 250 000 TEU och ska nu mer än fördubblas med ytterligare 350 000 TEU.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth berättade om vikten av en sådan här investering i ett nationellt perspektiv. Även Katarina Norén, Sjöfartsverkets generaldirektör, gästade Gävle Hamns byggstart och berättade om det gemensamma muddringsprojektet som lett fram till den möjliga utvecklingen av en containerterminal att räkna med ur internationella mått. 

- Genom den här investeringen sätter vi Gävle på kartan, säger hon.

Eryn Dinyovszky, vd i Yilport Nordic målade upp och visualiserade utbyggnaden för åhörarna. Yilport är terminaloperatör i hamnen och gör investeringen för utbyggnaden tillsammans med Gävle Hamn. Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport, flög upp ända från Turkiet för att närvara och pratade om sin vision för Gävle hamn på den globala marknaden.

Nu är det bara resten kvar! Invigning av den färdiga containerterminalen planeras ske 2020.