Starkt 2020 för Scania i Sverige

Publicerad tis, 01/19/2021 - 17:20

För andra året i rad är Scania marknadsledande på tunga lastbilar genom en marknadsandel på 45,3 procent. Den häftigaste svängningen i försäljningen står bussarna för, med en tredubbling jämfört med året innan.

Försäljningsmässigt kom tunga lastbilar från ett rekordår 2019, och inledningen av 2020 fortsatte i samma storartade stil. Men plötslig ställdes allt på ända.

– Året började bra men förutsättningarna ändrades radikalt när pandemin bröt ut och Scania tvingades till ett produktionsstopp i fabriken med införande av korttidsarbete som följd. Då rådde stor ovisshet om hur djup och lång denna kris skulle bli, säger Niklas Engholm, försäljningsdirektör för Scania Sverige Lastbilar.

Antalet totala nyregistreringar av tunga lastbilar 2020 landade till slut på 4 960, en tydlig minskning jämfört med förra årets 6 652 lastbilar. Scania, som var marknadsledande även 2019, registrerade under året 2 247 fordon och ökade sina marknadsandelar något, från 44,2 till 45,3 procent.

Det intressanta är att om vi tittar i vår orderbok, alltså inte enbart registreringar, så har vi faktiskt sålt fler lastbilar under 2020 än under rekordåret 2019, säger Niklas Engholm.

En viktig parameter för att lyckas var att serviceanläggningarna fortsatt kunde vara öppna, och att reservdelsförsörjningen var intakt, menar Niklas Engholm.

– Våra återförsäljare har gjort ett fantastiskt jobb med att hålla igång kontakten med kunderna och att säkerställa driften i alla serviceverkstäder, säger Niklas Engholm.

Niklas Engholm lyfter också kvaliteten samt de många motoralternativen för Euro 6 och förnybara drivmedel som avgörande för framgångarna.

Andelen lastbilar som drivs med alternativa drivmedel ökar och står idag för en tredjedel av vår totala volym. Vi planerar att öka det till två tredjedelar inom fem år.

Antalet registrerade Scaniabussar uppgick till 488, jämfört med 155 stycken 2019, vilket gav en marknadsandel på 31 procent. Alla Scaniabussar som såldes under 2020 går på förnybart drivmedel.

– Vi kom in med en stor orderbok från 2019 som nu syns i statistiken. Det har givetvis varit ett tufft år för många, inte minst beställningstrafiken, som påverkat både resenärer, operatörer, huvudmän och leverantörer, säger Henrik Eng, försäljningsdirektör för bussar på Scania Sverige.

Scania Sveriges vd David Källsäter ser med stor tillförsikt på 2021, trots att en ytterligare coronavåg inte kan uteslutas förrän pandemin är över.

I dagsläget tror vi att totalmarknaden går från 5 000 till 5 700 lastbilar. Vi går in i detta år med stor orderbok och har dessutom mycket på gång såsom helelektriska lastbilar och bussar, en ny bussgeneration, uppdaterad drivlina med ny växellåda och en ny V8-serie, nya säkerhetsfunktioner och olika helhetslösningar.

Bra år för Scania i Sverige, trots pandemin. Foto: Scania