SG Södra Viken i Sunne är Årets Transportskola

Publicerad tors, 10/07/2021 - 09:06

En utmärkt samverkan med branschen, gott rykte hos åkarna i Värmland och en satsning på värdegrundsfrågor. Det var faktorer som gjorde att Södra Viken i Sunne igår fick ta emot utmärkelsen Årets Transportskola 2021.

Priset delas ut för sjunde året i rad av TYA (Transportfackens Yrkes-och Arbetsmiljönämnd) för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som gör skillnad. Under den nationella konferensen Transportkompetens i Arlanda stad fick biträdande rektor Gunnar Berggren ta emot diplomet och en check på 10 000 kronor. Han intervuades också av TYA och sa då så här:

Vad är det som gör att SG Södra Viken har varit extra framgångsrika och blivit Årets Transportskola?

– En sak är att vi låter eleverna vara sig själva och möter dem där de är. Vi jobbar också med värdegrundsfrågor tillsammans med eleverna på klassråden.

Vad ska ni använda prispengarna till?

– Det har vi inte hunnit fundera så mycket på än. Vi har nyss haft en översvämning på skolan och pumpat ut ca 100 kubikmeter vatten från källaren så det finns alltid något hål att fylla.

Sunne gymnasieskola Södra Viken har över 20 års erfarenhet av transportutbildning. Skolan har på senare år haft dubbelt så många sökande som antalet platser på transportprogrammet, och nu ökar man antalet platser från 32 till 48 i varje klass. Skolan får utmärkelsen Årets Transportskola bland annat för sin samverkan med branschen och goda rykte bland åkarna, samt sitt systematiska arbete med värdegrundsfrågor som respekt, utveckling och professionalism.

– Med priset vill vi lyfta de skolor som verkar för att unga kommer ut i branschen välutbildade, trafiksäkra och anställningsbara, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA.

 

Hela motiveringen

”Södra Viken är en skola där vi ser en stark utveckling både i samverkan med branschen, söktryck och i antal platser till Transportprogrammet. Söktrycket har ökat med 61 % till 2021. Skolan har ett gott rykte hos åkarna i Värmland och numera har skolan en bra upparbetad branschsamverkan. Skolan bidrar också i den gemensamma nätverksdialog som finns mellan skolorna i Värmland. Södra Viken arbetar med vikten av att utmana sig själv samt lägger kraft på värdegrundsfrågor med tydliga rutiner för detta. Skolan är ett föredöme.”

 

Tidigare vinnare av priset

2020 – Oscarsgymnasiet, Oskarshamn
2019 – Tegelbruksskolan, Klippan
2018 – Björknäsgymnasiet, Boden
2017 – Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster
2016 – Jämtlands Gymnasium, Östersund
2015 – Viskastrandsgymnasiet, Borås

Kennet Berg, Gunnar Berggren, Johan Brandenfeldt och Pontus Jonsson från Södra Viken tog emot priset. Foto: Liza Simonsson