Scanias första publika snabbladdare invigd i Alingsås

Publicerad fre, 06/10/2022 - 09:38

Börjessons Lastbilar i Alingsås är först ut när Scanias återförsäljarnätverk satsar på publika snabbladdare för tunga fordon.

Scania ska bygga ut ett nätverk av publika snabbladdare på totalt 20 platser över landet. Nu har den första stationen invigts hos Börjessons Lastbilar i Alingsås.

– Vi ser det som avgörande för att hjälpa branschen att ta nästa steg på hållbarhetsresan. Hos oss ska det vara lika naturligt att det finns laddstationer som att det finns tankstationer för dieseldrivna lastbilar. Investeringen i snabbladdare är också ett sätt för oss återförsäljare att tillsammans med våra kunder lära oss mer om elektrifiering och hitta bra lösningar, säger Joacim Jäger, vd på Börjessons Lastbilar.

DC-laddaren är på 350 kW och passar bra för tung trafik. Hårdvaran kommer från ABB har kostat cirka 1,5 miljon kronor att installera. Drygt 30 procent finansieras av Naturvårdsverkets Klimatklivet. Betalning av laddning sker via Virta, antingen genom appen där man kan lägga in sitt kreditkort eller med en bricka.

Vi stöttar åkerierna hela vägen, med elfordon, driftsanalyser, laddinfrastruktur, uppkopplade tjänster, service och finansiering. Vår utbyggnad av laddstationer på strategiska platser är en del i detta och som kan skapa förutsättning för fler elektrifierade transportuppdrag, säger Jessica Björkquist, ansvarig för e-mobilitet på Scania Sverige.

Sedan tidigare finns laddningsmöjligheter hos några av Scanias återförsäljare och nu investerar man också i publika snabbladdare på över 20 nya platser runt om i Sverige. Traton Group, Daimler Truck och Volvo Group arbetar också för att bygga ut laddmöjligheterna längs de stora vägarna genom ett samägt bolag.

Invigning i Alingsås.