Scania pausar produktionen

Publicerad mån, 08/30/2021 - 11:08

Den globala bristen på mikrochip får nu betydande konsekvenser för Scania. På måndagsförmiddagen uppgav flera medier att Scania stoppar produktionen av fordonsdelar i flera städer.

– Vi har 9 000 personer i vår produktion i Sverige, de allra flesta blir arbetsbefriade den här veckan. Det regleras i det flexibilitetsavtal vi har med facken, som gör att man kan arbeta mer när det krävs, säger Scanias presschef Karin Hallstan till DN.

Att det skulle vara själva halvledarmaterialet, vilket ofta påstås i media, som det är brist på ifrågasätts på vissa håll. Halvledare är en typ av ämnen som används i chipstillverkning, såsom kisel, kiselkarbid och en lång rad nitrider, fosfider och andra ämnen.

– Det är ingen brist på halvledare. Det är specifika kretsar som jag kan tänka mig att det råder brist på, säger Herbert Zirath, professor och enhetschef vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers till DN.

Carl-Mikael Zetterling, professor och chef för avdelningen Elektronik och inbyggda system på KTH, säger till DN att hamstring av komponenter är en viktig förklaring till bristen som leder till produktionsstoppen.

– Det fanns ingen brist egentligen, men plötsligt fick alla för sig det och började hamstra.

Han menar i intervjun att problemen för fordonsindustrin kan ha att göra med att branschen inte har någon hög lagringskapacitet och att andra konsumentinriktade branscher vunnit mark och gjort stora beställningar under pandemin när fordonsindustrin haft en lägre produktion.

De anställda på Scanias produktionsanläggningar i Oskarshamn, Södertälje (bilden) och Luleå får stanna hemma den här veckan. Bild: Scania CV AB