Scania 540 S vinnare i stora tester

Publicerad ons, 02/17/2021 - 15:35

I höstas deltog Scania i två jämförande lastbilstester i Tyskland, arrangerade av europeiska branschtidningar. Scanias 540 S vann båda testerna med stor marginal och i konkurrens med ledande konkurrenter.

1000-poängstestet (1000 Punkte Test), organiserat av Michael Kern, publiceras i ett flertal branschtidningar, exempelvis “Lastauto Omnibus”. ETC (European Truck Challenge), organiserat av Hans-Jürgen Wildhage, publiceras också i flera tidningar, bland annat i “KFZ Anzeiger”.

– När oberoende och erfarna journalister bedömer alla relevanta delar av vår produkt enligt vetenskapliga metoder och jämför dessa med andra, är resultatet i högsta grad relevant för potentiella kunder, säger Stefan Dorski, Senior Vice President och Head of Scania Trucks.

1000-poängstestet och ETC är bland de mest etablerade jämförelsetesterna för kommersiella tunga fordon i världen. De anordnas av tysk branschpress och ett flertal erfarna journalister från olika länder deltar. Lastbilarna bedöms på en rad olika områden som rör allt från förarmiljö och ljudnivåer till bilens förmåga på vägarna. Lastbilarna körs också mer än 300 kilometer på olika typer av allmänna vägar, utrustade med kalibrerad bränslemätningsutrustning för att säkerställa den verkliga bränsleförbrukningen med högsta möjliga precision. Varje del poängsätts och bidrar till lastbilens totalresultat.

– Vi belönas med den högsta totalpoängen i båda testen. Men personligen är jag mest stolt över att vår lastbil har den lägsta bränsleförbrukningen samtidigt som vi har den högsta medelhastigheten, säger Stefan Dorski.

Deltagarna i 1000-poängstestet, som hölls i oktober 2020 var: Scania 540 S, MAN TGX 18.510 BLS och Mercedes Actros 1853 LS. Deltagarna i ETC-testet i november 2020 var DAF XF 530, Scania 540 S, MAN TGX 18.510 BLS och Mercedes Actros 1853 LS. Alla stora europeiska tillverkare var inbjudna att delta i båda testerna.

Scania 540 S kammade hem dubbla vinster i de tyska testerna.