Sandra Peterson är årets yrkeslärare

Publicerad fre, 11/29/2019 - 08:18

Under årets Yrkesutbildningsgala på torsdagskvällen, den 28 november, utsågs Sandra Peterson och Andreas Markstedt till årets yrkeslärare. De stolta och överraskade vinnarna tog emot utmärkelsen till jubelrop från galagästerna.
 

Sandra Peterson

Sandra Peterson yrkeslärare på Fordon- och Transportprogrammet på Vretagymnasiet (Linköping) och Andreas Markstedt yrkeslärare på Bygg- och Anläggningsprogrammet (Piteå) blev årets yrkeslärare i Sverige 2019. Det var två märkbart rörda lärare som gick upp på scenen för att ta emot priset.


- Det känns jätteroligt att mitt arbete blir uppmärksammat, säger Sandra Peterson. Jag brinner verkligen för att utbilda våra framtida yrkesförare.

Andreas Markstedt framhåller att ”detta är ju helt fantastiskt”. 


- Det finns så många fantastiska yrkeslärare i landet som jobbar hårt för att ge den bästa utbildningen de kan till sina elever. Vi yrkeslärare är viktiga.

Genom att utse Årets Yrkeslärare vill World Skills Sweden, som ligger bakom Yrkes-SM, Yrkes-EM och Yrkes-VM, att lyfta fram de duktiga yrkeslärare vi har i Sverige och sprida goda exempel på de fina insatser som yrkeslärare gör landet runt.


- Årets Yrkeslärare är ett pris för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare, just för att de spelar en väldigt viktig roll i samhället, säger Pontus Slättman, vd för World Skills Sweden. De säkerställer att yrkesutbildningarna presterar och levererar på hög nivå och är attraktiva för eleverna, vilket är väsentligt för Sveriges framtid.

Lasse Holm, projektledare på TYA, framhåller att det är glädjande att Sandra Peterson uppmärksammas på det här sättet.

- Hon har en unik förmåga att gå ifrån idé till genomförande, och ett sätt som får andra att växa och utvecklas, säger han. Hon ser och bekräftar alla elever, krokar arm tidigt och jobbar gemensamt mot ett tydligt mål.

Motivering

Sandra och Andreas har både uppfyllt de kriterier för utmärkelsen Årets Yrkeslärare. De har dessutom överträffat dessa kriterier på olika sätt med ett utmärkande stort engagemang och samverkan med branschen. De har visat god kreativitet och outtröttligt arbetar för elevers, utbildningens och branschens bästa när det kommer till yrkesutbildning i världsklass.

Lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande.

Har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet.

Har lärarbehörighet.

Samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Foto: TYA