Sjätte året i rad för Åkarhjälpen

Publicerad fre, 11/02/2018 - 15:51

De senaste sex åren har Esperssons Åkeri i Hörby – med företagets vd och initiativtagaren Stefan Espersson i spetsen och i samarbete med Svensk Åkeritidning – arrangerat Åkarhjälpen. Genom åren har initiativet – tack vare en rad frikostiga svenska åkerier – hittills skänkt drygt en halv miljon kronor och julklappar från elever i Hörbyskolan till cancersjuka barn i Litauen.

– Varenda krona vi samlar in tillsammans med de åkerier i Sverige som skänkt pengar går oavkortat till Rugutestiftelsens fond, vår samarbetspartner i Litauen, berättar Stefan Espersson.

Åkarhjälpen.

Under de år Åkarhjälpen har arrangerats har det hittills samlats in drygt en halv miljon kronor. En förklaring till den höga siffran, och viljan att skänka pengar, kan vara att det inte finns några mellanhänder. Utöver pengarna skänker barn från skolor i Hörby kommun cirka 250-300 julklappar varje år.

I år kommer Stefan Espersson åka över till Litauen den 13 december och vara där till och med den 18 december. Med sig kommer han ha två andra personer som jobbar i projektet: Anita Larsson och Leva Sturesson samt två elever från årskurs nio i Hörbyskolan. Sällskapet har även en tolk med sig.
            
– Snart styr vi bilen mot Litauen och Rugute-stiftelsens skyddslingar för att dela ut julklappar till cancersjuka barn på sjukhusen i Kaunas och Villnius. Vi ska också besöka några familjer där barnen drabbats av cancer.

Huvudsyftet med Åkarhjälpen är att samla ihop så mycket pengar som möjligt för att barnen ska få mer resurser till bättre vård och att de tillsammans med sina familjer ska få en bättre tillvaro i sin svåra situation.  

Hur får ni reda på vilken nytta insamlingen ger?

– I och med att vi varit på plats i Litauen i flertalet år och att vi har tät kontakt med Rugute-stiftelsens fond får vi insyn i vad de gör för pengarna som skänkts från svenska åkerier. 

För pengarna köper fonden läkemedel och bidrar även med medel när det finns behov av vård utomlands. En del pengar går också till barn som har en sista önskan, det vill säga barn som inte kommer överleva sin sjukdom. 

Varje år är det 3 – 4  personer som jobbar cirka fem månader vardera innan resan till Litauen i december. 

– Vi är några stycken som jobbar med detta under en lite längre period än fem månader. 

Innan Åkarhjälpen drog igång fanns det ett annat projekt i samma anda, som startade 2006, då Stefan Espersson med flera körde över julklappar till cancersjuka barn i Litauen. Då såg han de stora behov som fanns, men det skulle dröja ända till 2013 då Åkarhjälpen startade.

– Det kommer alltid finnas behov av det Åkarhjälpen bidrar med och det känns väldigt bra att vi tillsammans med de svenska åkerierna kan vara med och bidra till att hjälpa barnen och deras familjer. 

Vilka mål har ni till årets insamling? 

– Att få in så mycket pengar som möjligt. Vi hoppas också att det skänks 250-300 julklappar.  

 

En av de största givarna

Micha Grönvalls, vd Kihlströms Transport & Lastbilscenter är en av de ledande Iveco-säljarna i Sverige och samtidigt en av de största givarna till Åkarhjälpen.   

Micha Grönvalls

– När jag och min kollega köpte Kihlströms i maj 2012 skrev vi in i vår affärsplan att vi ville hjälpa till med något kopplat till CSR (Corporate Social Responsibilty). Inför vårt första bokslut var det dags att leva upp till vad vi skrivit i affärsplanen, säger Micha Grönvalls. 

Efter att ha lagt mycket tid och kraft på att hitta något som passade in i deras strategi skänkte företaget 2012 en liten summa pengar till en skola i Peru. Kihlströms skänkte också en projektor till en skola i Afrika och firman betalade även en julfest för en annan skola i Afrika.

– Men det var tidskrävande att hitta rätt projekt. Vi ville hitta något dit pengarna går direkt, utan höga administrativa avgifter. När vi fick reda på Åkarhjälpen satsade vi på det i stället. 

Micha kom på att han ville skänka lika mycket som hans firma la på företagets årliga julbord. 

– Jag tror julbordet kostade cirka 25 000 kronor och vi bestämde oss för att skänka dubbla summan, alltså 50 000 kronor. Efter det har vi varit med alla år utom ett, då vi skänkte pengar till ett annat projekt, och skänkt cirka 50 000 kronor varje år. Jag tycker det är viktigt att göra detta och skänka pengar till, i detta fall cancersjuka barn. Varje år vi skänker pengar får min personal ett brev där det står att de är med och skänker pengarna. Det tycker jag är viktigt att all personal ska ha cred för att de bidrar till en human gärning. 

Vad vill du säga till andra svenska åkerier om vikten av att skänka pengar till denna typ av organisationer?
– Generellt vill jag inte säga till folk vad de ska göra. Det är upp till var och en att göra vad de vill, alltså skänka pengar eller inte. Men visst, ägna Åkarhjälpen en extra tanke. De administrerar inte bort några pengar, utan alla pengar går direkt till de cancersjuka barnen och deras familjer. 

FAKTA ÅKARHJÄLPEN

Åkarhjälpen startades 2013 och är en insamling som Svensk Åkeritidning anordnar tillsammans med initiativtagaren Stefan Espersson, på Esperssons Åkeri i Hörby. Pengarna som samlas in går oavkortat till cancersjuka barn i Litauen via organisationen Ruguté, som är en fond som startades av Edita och Dainoras Abrukauskai – ett par som 2004 förlorade sin treåriga dotter Rugilé i cancer. Målet är att hjälpa barnen och deras familjer så att barnen får den vård som krävs och får det så drägligt som möjligt i en mycket svår situation.  

SÅ SKÄNKER DU PENGAR TILL ÅKARHJÄLPEN

Bankgiro 5266-1337 eller via Swish på nummer 123 569 17 46, fram till och med 14 december. 

Text: Anders Myrdal, foto: Anders Karlsson och Anders Myrdal