Nytt rekordår i Sverige för Volkswagen

Publicerad fre, 01/08/2021 - 09:01

2020 blev ett rekordår för Volkswagen Transportbilar. Bilmärket ökade sina marknadsandelar med 5,1 procentenheter från 27,6 till 32,7 procent. Caddy och Transporter var de mest sålda lätta transportbilarna under 2020.

2020 var ett dystert år för transportbilsmarknaden, med en total minskad försäljning på 42,4 procent på grund av höjda fordonskatter, och spåren av coronapandemin. För Volkswagen Transportbilar det ändå ett rekordår på flera sätt. Enligt nya siffror från Bil Sweden, registrerades totalt 31 008 nya transportbilar i Sverige. Av dessa var 10 126 transportbilar en Volkswagen, och bland de lättare transportbilarna var det Caddy och Transporter som sålde bäst under 2020. 

Volkswagens marknadsandel är därmed 32,7 procent, en rekordhög andel i modern tid för märket. Sverige sticker dessutom ut, inget annat land i världen uppvisar samma starka preferens för Volkswagens transportbilar bland kunderna.

– Att vi tar marknadsandelar på en ansträngd marknad kantad av pandemin, är ett resultat av att vi gör rätt prioriteringar. Vi har satsat på eldrivna transportbilar och investerat i alla delar av vår organisation, vilket gett fina resultat. Jag ser fram emot att se vad det nya året kommer att ge, där vi börjar året med att lansera helt nya Caddy Cargo, säger Helmut Löb, chef för Volkswagen Transportbilar Sverige.

Med en marknadsandel på 46,9 procent i sitt segment, blev Caddy återigen den mest populära lätta transportbilen med 5 092 inregisteringar. Transporter-modellen kom även den på första plats i sitt segment med en marknadsandel på 29,8 procent samt 2 731 inregistreringar. Amarok, som tillfälligt utgått ur sortimentet när produktionen upphörde i somras, lyckades också avsluta året som klar marknadsledare med 34,0 procent i sitt segment, den högsta marknadsandelen sedan modellen introducerades 2011. Amarok väntas tillbaka i en helt ny version inom ett par år.

De populäraste modellerna finns numera också i eldrivna versioner. Under 2020 rullade Volkswagen ut en komplett serie av eldrivna transportbilar med modellerna ABT e-Caddy och ABT e-Transporter, som ett komplement till den redan lanserade e-Crafter.

Var tredje lätt transportbil som såldes under 2020 var en Volkswagen.