Nytt krav på registrering av gränspassager i färdskrivaren

Publicerad tis, 01/18/2022 - 16:44

Från och med den 2 februari gäller nya regler för registrering av gränspassager i digital färdskrivare eller smart färdskrivare. Registreringen innebär att föraren efter att ha passerat gränsen till ett annat EU-land behöver föra in symbolen för det nya landet i systemet.

– Hanteringen ska ske i början av det första stopp som sker i den medlemsstaten. Stoppet ska göras vid den närmast möjliga platsen att stanna på vid eller efter gränsen. Det innebär att denna typ av registrering måste göras när fordonet står stilla. Det är en trafiksäkerhetsfråga, föraren ska inte på grund av registreringen ta ut förarkortet, det ska sitta i färdskrivaren hela tiden. Även under den tid som fordonet står stilla och registreringen sker, säger John Woxström, juridiskt sakkunnig på Sveriges Åkeriföretag.

Om fordonet är bemannat av två förare ska båda göra registreringen för gränspassage. När passagen av en medlemsstats gräns sker på en färja eller ett tåg ska föraren föra in symbolen för det landet vid ankomsthamnen eller ankomststationen. Använder man en lastbil med en analog färdskrivare så ska det göras en notering på diagrambladet av förkortningen/symbolen för startland (det land som man har kört in i) vid det klockslag då gränspassagen skedde.

– Färdskrivaren får alltså ”öppnas” för just detta ändamål, men i övrigt gäller samma princip som ovan om att stanna efter gränspassagen och omedelbart föra in startland.

För mer utförlig information, se artikel på akeri.se.