Nytt klimatverktyg för avfallstransporter

Publicerad ons, 12/22/2021 - 11:45

Avfall Sverige har med hjälp av Chalmers Industriteknik tagit fram en beräkningsmodell för energianvändning och klimatutsläpp vid avfallstransporter. Nu finns den tillgänglig för alla medlemmar i Avfall Sverige.

Modellen, som fått namnet AVTA (där AVTA står för ”Avfall Transport Analys”) finns nu som ett Excelbaserat verktyg. Syftet med modellen är att hjälpa kommuner att förstå vilka åtgärder som kommer att ha störst effekt för att minska utsläpp och energianvändning, att göra det möjligt att sätta långsiktiga mål i avfallsplanerna och att göra jämförelser mellan olika kommuner. 

– Kommuner som har bytt från diesel till HVO har redan kommit långt. Men det är viktigt att fortsätta minska energianvändningen och utsläppen, till exempel genom ruttoptimering eller satsningar på minskade mängder avfall. Här kan det nya verktyget ge handfasta råd, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige. 

Modellen ger också möjligheten att simulera den framtida utvecklingen baserat på kommande upphandling och visa när åtgärder måste genomföras för att nå Sveriges klimatmål.

För gods- och persontrafik finns liknande beräkningsmodeller, men för avfallstransporter har det hittills saknats. Många olika typer av avfall och en varierad fordonspark samt olika drivmedel gör det svårt att optimera insamlingen och transporterna. Dessutom har kommunerna olika förutsättningar och olika detaljerade data att tillgå, vilket ställt särskilda krav på modellen.

– Vi har sökt efter liknande lösningar, men inte hittat någon modell som fungerar för avfallstransporterna. Så vi tror att detta är den första i sitt slag, säger Jessica Wehner, projektledare på Chalmers Industriteknik. 

AVTA beräkningsmodell och medföljande rapport samt guide är fritt för Avfall Sveriges medlemmar att ladda ned via avfallsverige.se.