Nyregistreringarna fortsätter ner

Publicerad tors, 05/05/2022 - 22:31

Årets första fyra månader har visat en minskning i nyregistreringarna för lätta lastbilar med 29 procent jämfört med samma period förra året. Bristen på halvledare och andra komponenter fortsätter och fordonstillverkarna har svårt att leverera i linje med efterfrågan.

478 tunga lastbilar över 16 ton registrerarde under april, en minskning med 9 procent och hittills i år är minskningen 15 procent jämfört med samma period förra året. Det rapporterar Mobility Sweden.

Det som sticker ut är siffrorna för lätta lastbilar, där nyregistreringarna för just april var hela 55 procent högre än samma månad i fjol, en avvikelse som kan förklarar med den förändring i bonus malus-systemet som genomfördes förra våren och ledde till att många passade på att göra sina inköp under årets första månader, i synnerhet i mars. Mobility Sweden gör också tolkningen att många valt att köra vidare med sina lätta lastbilar i 60 månader istället för normala 36 månader för att undvika högre avgifter.

I sommar justeras nivåerna i bonus-malussystemet igen, vilket innebär högre fordonsskatt för att köra bensin- eller dieseldrivna lätta fordon som registrerats från och med 1 juni.