Nya rekord för godsvolymerna i Trelleborgs Hamn

Publicerad tis, 01/18/2022 - 15:54

Trots pandemi och störningar i de globala leveranskedjorna – under 2021 ökade mängden hanterat gods kraftig i hamnen i Trelleborg. Störst procentuell ökning skedde inom järnvägsgods, men även lastbil och trailer slog rekord.

Den största ökningen skedde inom den intermodala och konventionella järnvägstrafiken. Den intermodala trafiken ökade exempelvis med 27 procent under 2021 jämfört med föregående år, och den konventionella järnvägstrafiken var upp hela 41 procent. Prognoserna framåt pekar också på en positiv utveckling.

− Vårt arbete med att öka våra intermodala transporter (trailer på järnväg) har varit oerhört framgångsrikt och vi ska fortsätta utveckla detta då det är det är det mest miljövänliga sättet att transportera gods på. På två år har vi mer än fördubblat volymen och vi ser fram emot nya volymer, säger Jörgen Nilsson, vd, Trelleborgs Hamn AB.

Transporter på lastbil och trailer nådde ett nytt rekord då drygt 872 000 enheter passerade genom Trelleborgs Hamn 2021, en ökning med nästan 13 procent jämfört med 2020. Kurvorna pekar fortsatt uppåt och Trelleborgs Hamn räknar med att hantera 1 miljon enheter under 2023. Hamnens fyra destinationer, Travemünde, Rostock, Swinoujscie och Klaipeda har ockå haft en positiv utveckling.

I Trelleborgs Hamn pågår just nu en omfattande hamnutbyggnad och expansion österut som möjliggör ökade godsvolymer och passagerartrafik i framtiden.

Trelleborgs Hamn.