Ny seger för Scania i Green Truck

Publicerad fre, 04/19/2024 - 09:30

Scania kammade hem årets vinst i jämförelsetestet Green Truck Award. Det är sjunde gången på åtta år som Scania tar hem utmärkelsen i testet som arrangeras av två tyska facktidskrifter.

Varje år inbjuds samtliga tillverkare av tunga lastbilar i Europa in till Green Trucks jämförelsetest, som anordnas av tyska tidskrifterna ”Verkehrs Rundschau” och ”Trucker”. Syftet med testet är att fastställa den mest transporteffektiva fjärrtrafiklastbilen. Förra årets slutade två, ett tillfälligt nederlag efter sex år av obrutna förstaplatser. Nu står man alltså högst upp igen, med Super-drivlinan som lanserades 2021.

– Scania deltar i många presstester i Europa, men Green Truck Award fokuserar verkligen på det som är ett absolut krav i vår bransch – att erbjuda kunderna bästa möjliga transporteffektivitet. Att förbruka mindre bränsle innebär att våra lastbilar i hög grad bidrar till att minska CO2-utsläppen, eftersom en så stor del av världens transporter fortfarande sker med förbränningsmotorer, säger Stefan Dorski, chef för Scania Trucks.

Den främsta lastbilen i testet identifieras genom en beräkning som tar hänsyn till alla relevanta faktorer för transporteffektivitet och hållbarhet: bränsleförbrukning, genomsnittshastighet, Adblue-förbrukning och lastbilens vikt (ju lättare desto bättre).

Resultaten visar att den genomsnittliga skillnaden på 100 km jämfört med tvåan är 0,41 liter bränsle. En Scanialastbil som i fjärrtrafik kör 150 000 km varje år är därmed drygt 600 liter effektivare än närmaste konkurrent. Med sina 7 040 kg var Scanialastbilen även det lättaste fordonet och uppnådde den högsta medelhastigheten, 79,7 km/tim. Scania lanserade en uppdaterad version av CCAP-systemet (Cruise Control with Active Prediction) i maj 2023, något som även kan ha inneburit en fördel.

Testerna genomförs på olika vägar (främst motorvägar) i Münchenområdet. Beräkningarna kontrollerades av arrangörerna och företrädare för de deltagande tillverkarna. En referenslastbil används för att kompensera för omväxlande förhållanden som motvind, regn och temperaturskillnader.

Scanias testlastbil ute på de tyska vägarna.