Nu är vaccintransporterna igång

Publicerad mån, 12/28/2020 - 14:39

När leveranserna av covid-19-vaccin rullade in över den svenska gränsen dagen före julafton var det första länken i en lång kedja.

Ansvaret för distributionen av vaccinet delas mellan Folkhälsomyndigheten (FHM) och regionerna. FHM ser till att vaccinet kommer till leveranspunkterna, de så kallade hubbarna, i Sveriges 21 regioner. Vilka transportörer myndigheten har tecknat avtal med är av beredskapsskäl sekretessbelagt, men inget av de åkerier Svensk Åkeritidning har talat med uppger sig ha sett något upphandlingsunderlag. Rimligen är det en aktör som tillhandahåller tempererad logistik. 

Från hubbarna är det regionernas uppgift att lösa transporterna ut till vårdcentraler, sjukhus och andra vaccinationsställen. Till största del sköts den distributionen inom regionernas vanliga system, det vill säga av apoteksleverantörerna.

– Regionerna hanterar dagligen läkemedel och vacciner. Den stora skillnaden nu är att Folkhälsomyndigheten har det övergripande ansvaret för transporten ut till hubbarna, säger Susanna Eklund, handläggare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att köpa in 21 kryofrysar som når temperaturer på omkring -75 grader Celsius, vilket lämpar sig för förvaring av vaccinet från Pfizer/Biontech, som kräver en obruten kylkedja i ca 70 minusgrader. Tillverkaren har åtagit sig att frakta de 4,5 miljoner doserna som utgör Sveriges andel i det EU-gemensamma avtalet. 

– Vaccinet transporteras i specialdesignade temperaturkontrollerade fraktlådor som kan upprätthålla temperaturer på -70 grader, med högst 10 graders avvikelse, med hjälp av torris. Varje försändelse är försedd med en GPS-sändare som gör att man kan lokalisera och övervaka temperaturen i varje vaccintransport, berättar Malin Parkler, vd för Pfizer Sverige.

Hon kan inte gå in på exakt hur många bilar som ska användas till transporterna, men distributionen, som utgår från belgiska Puurs, pågår kontinuerligt under avtalsperioden.

Regionerna arbetar nu med att kunna utföra vaccinationerna på ett effektivt sätt. Det är ett digert arbete för att säkerställa lagring, distribution till vaccinationsplatserna och förvaring på plats, samtidigt som vaccinerande personal ska ha tillgång till rätt skyddsutrustning och följa hygienrutiner. Regionerna ska även sköta kommunikationen till invånarna, registrera vaccindoserna och rapportera till berörda myndigheter. För att underlätta detta extraarbete får regionerna ett tillskott på 300 miljoner kronor från regeringen.

Text: Ina Bergström

 

FAKTA: Kryofrysar & distribution

Tekniken i kryofrysar är flerstegsfrysning med flera slutna cykler med komprimerad frysvätska och värmeväxlare.

Covid-19-vacciner som fungerar med hjälp av budbärar-RNA måste förvaras i frystemperatur. Modernas vaccin mRNA-1273 fordrar minst -20 grader, medan Pfizer/Biontechs kräver -70 grader eller lägre. Vid kortare distribution och förvaring räcker det med torris, men vid längre förvaring krävs kryofrysar. Så länge fryskedjan inte bryts kan detta vaccin förvaras upp till sex månader i kryofrys efter en distributionstid från fabrik på en–två dagar.

(Källa: Pfizer, Wikipedia).

 

Alla vaccineras inte samtidigt

I denna ordning ska svenskarna erbjudas vaccin: 

  • Fas 1
    • Personer på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst
    • Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorg
    • Personer som bor ihop med personer med hemtjänst
  • Fas 2 och 3
    • Övriga personer 70 år och äldre
    • Övrig personal inom vård och omsorg 
    • Övriga personer 18–69 år i riskgrupper
  • Fas 4
    • Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper
  • Arbetet med att precisera prioriteringarna och riskgrupperna pågår och kan komma att ändras.

    (Källa: Folkhälsomyndigheten)

 

FAKTA: Sekretess hos myndigheter

Uppgiften om leverantör till regionernas hubbar omfattas enligt FHM av sekretess enligt 18 kap. 13 § Offentlighets- och sekretesslag (2009:400). (Källa FHM)

18 kap. 13 § Offentlighets- och sekretesslag (2009:400):

Sekretess gäller för uppgift som hänför sig till en myndighets verksamhet som består i risk- och sårbarhetsanalyser avseende fredstida krissituationer, planering och förberedelser inför sådana situationer eller hantering av sådana situationer, om det kan antas att det allmännas möjligheter att förebygga och hantera fredstida kriser motverkas om uppgiften röjs.

(Källa: Riksdagen)

Pfizer kör själva ut sitt vaccin i Sverige i kontinuerliga leveranser under avtalsperioden. Totalt handlar det om 4,5 miljoner doser. Foto: Pfizer