Norrländska vätgasprojekt kan få EU-stöd

Publicerad tors, 05/26/2022 - 10:01

Regeringen har godkänt att ett projekt som innebär byggandet av sex vätgasstationer för tung trafik i norra Sverige får söka medel ur EU:s fond för ett sammanlänkat Europa. Ytterligare två stora projekt som rör flera länder får grönt ljus.

Europeiska kommissionen har utlyst en möjlighet att ansöka om medel för infrastrukturprojekt som bidrar till utbyggnaden av infrastruktur för alternativa bränslen och till utfasningen av fossila bränslen i transportsektorn längs det så kallade TEN T-nätet (transeuropeiska nätverket för transporter).

Trafikverket har nu samordnat ansökningsprocessen i Sverige för tre sådana projekt och regeringen har nu gett grönt ljus för ansökningarna. Kostnaden för projekten är minst 36 miljoner euro, varav 10,8 miljoner euro söks i bidrag.

– Det ska vara enkelt att välja klimatvänliga bränslen för såväl enskilda som yrkesförare och då är en väl utbyggd infrastruktur för alternativa bränslen avgörande. Projektansökningarna bidrar till ett sammanlänkat Europa och till att transportsektorns utsläpp minskar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

Följande tre projekt har beviljats att söka medel ur fonden: 

Bothnia H2 Hydrogen Refuelling Stations in the north of Sweden: 
Målet är att inrätta sex tankstationer för vätgas i Umeå, Skellefteå, Luleå, Töre, Gällivare och Kiruna och två vätgasproduktionsanläggningar i Töre och Umeå.

Green Alternatives for Transport Emission Reductions (Hydrogen): Projektet syftar till att fylla "vita fläckar" för vätgasinfrastruktur i Sverige, Danmark och Tyskland.

Expand-E General – Expanding Performance and Network Density (Electric): 
Målet med projektet är att installera 1 046 laddningsstationer för lätta och tunga elfordon på 188 platser i 11 länder. Alla platser kommer att vara tillgängliga dygnet runt för allmänheten.