Nordisk Återvinning satsar elektriskt

Publicerad fre, 01/15/2021 - 11:44

Nordisk Återvinning Service AB har beställt fem helt eldrivna lastbilar av Volvo Lastvagnar och nu har den andra lastbilen levererats. Det är en helt eldriven baklastare som kommer att sköta sophämtning i sydvästra Göteborg.

Nordisk Återvinning Service etablerades 2011 i Sverige och är ett helägt dotterbolag till Norsk Gjenvinning Renovasjon AS. Man inriktar sig mot kommuner och interkommunala bolag med insamling av hushållsavfall.

Idag har Nordisk Återvinning mer än 50 procent av insamlingen för Göteborg Stad, Kretslopp och vatten Göteborg, både i nordöstra och sydvästra Göteborg. Alla de fem nya eldrivna lastbilarna kommer att köras i sydvästra Göteborg. Norsk Gjenvinning Renovasjons vd, Jørgen Nikolai Pettersen, berättar:

– Vi bestämde oss för att våga anta utmaningen för vi ser att ellastbilar kommer alltmer. Vi insåg att vi måste lära oss mer om detta och få vara med själva i utvecklingen. Vi är stolta över att Nordisk Återvinning är först i Göteborg med en Volvo FE Electric sopbil i produktion.

För uppdraget att hantera sophämtning i sydvästra Göteborg satte uppdragsgivaren Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, kravet att transporterna skulle ske med eldrivna lastbilar.

– Jag tycker att det är starkt och vågat av uppdragsgivaren att ställa det här kravet i sin upphandling. De har högt satta miljömål och utmanar även sina utförare, trots att de är väl medvetna om att kostnaderna blir högre, säger Jørgen Nikolai Pettersen.

Nu har den andra av totalt fem eldrivna lastbilar överlämnats till Nordisk Återvinning. Den första, som levererades i april, 2020, är en Volvo FL Electric skåpbil som servar samma område som de övriga lastbilarna kommer att göra. Erfarenheterna från månaderna med skåpbilen är positiva.

– Förarna som kör lastbilen berättar att de bara får positiva kommentarer och många tummar upp. De mottar en hel del frågor från allmänheten om hur den fungerar, och det finns helt klart ett allmänt intresse.

Nordisk Återvinnings nya sopbil hämtar mat och restavfall på uppdrag av kommunen från privatpersoner i sydvästra Göteborg. De boende kan räkna med väsentliga skillnader i sin boendemiljö då den nya lastbilen inte kommer att släppa ut några avgaser och kommer att gå mycket tystare än sin föregångare. Den kommer att köras av ett par förare, som har ett roterande schema.

De eldrivna lastbilarna laddas antingen vid Nordisk Återvinnings driftkontor i Mölndal, eller hos Volvo Truck Centers anläggning i Mölndal. Företaget har en pågående dialog med kommunen om möjligheten till en snabbladdare någonstans i kommunen, vilken då förhoppningsvis skulle kunna användas för laddning av både lastbilar och bussar.

Affären är i antal fordon den hittills största ellastbilsaffären för Volvo Lastvagnar i Sverige.

Snart får en del av göteborgarna soporna hämtade av en elsopbil.