Milstolpe passerad i Norvik

Publicerad fre, 05/24/2019 - 06:46

450 meter containerkaj är klar i Stockholm Norvik Hamn. Därmed är en av de riktigt stora milstolparna passerade i det unika bygget av Sveriges nya godshamn.

Nu ser man konturerna av Stockholm Norvik Hamn och de nya funktionerna växa fram. Containerkajen är klar, ute på kajen läggs kranspår och det pågår montering av pollare, avkörningsskydd, stegar och fendrar. 


- Med mindre än ett år kvar till start går arbetet med att färdigställa Stockholm Norvik Hamn otroligt fort, säger Magnus Sjöberg, projektchef i Stockholms Hamnar. Vill man se det unika bygget innan det är klart får man vara snabb.

Stockholm Norvik Hamn är Sveriges nya godshamn med både en roro-hamn och en containerterminal. Containerterminalen har ett naturligt djup på 16,5 meter och den kajlängd och terminalyta som krävs för att kunna ta emot de största fartygen i Östersjön. Läget, med kort insegling från farlederna, god anslutning till större vägar och järnväg samt närhet till en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner gör Stockholm Norvik Hamn till ett nytt, effektivt och hållbart transportnav. 


- Det är många arbeten som pågår samtidigt i bygget av Stockholm Norvik Hamn, säger Johan Wallén, marknadschef i Stockholms Hamnar. Järnvägen läggs, dagvattenanläggningar byggs, men för oss som arbetar med sjöfart är ändå färdigställandet av containerkajen en oerhört viktig milstolpe.

Stockholm Norvik Hamn öppnar i maj 2020 och är då redo att ta emot fartyg, tåg och lastbilar.